Cistita este o patologie inflamatorie a tractului urinar inferior, în principal a vezicii urinare, ale cărei simptome sunt durere și greutate în partea inferioară, arsură sau înțepături la urinare, urinare în cantități mici de fiecare dată și senzația de golire incompletă a vezicii.

Este mult mai frecvent la femei decât la bărbați, dintr-un motiv anatomic: bărbații au o uretră mai lungă și mai îndepărtată de anus, deci este mult mai complicat ca microorganismele să ajungă la vezică.

În cea mai mare parte, cistita va fi cauzată de proliferarea bacteriilor care provin din intestinul gros, cunoscute drept baterii E. Coli și care provoacă infecție prin aderarea la pereții vezicii urinare.

Recomandări privind igiena pentru prevenirea cistitei

Menținerea igienei corespunzătoare este esențială pentru prevenirea migrării bacteriilor din zona anală în zona genitală și a intrării prin uretră în vezică.

În condiții normale, chiar dacă apare acest lucru, forța cu care eliminăm urina este suficientă pentru curățarea tractului urinar de aceste microorganisme. Cu toate acestea, uneori, bacteriile reușesc să se lipească de pereții uretrei, apoi ajung în vezică și nu sunt eliminate prin urină. Astfel se pot înmulți și provoca infecții.

Ghid de igienă intimă

Curățați în mod corespunzător zona intimă

Curățarea zonei intime ar trebui întotdeauna făcută din față în spate, fie când vă curățați după urinare, fie când faceți baie.

Acest lucru va împiedica germenii din zona anală să pătrundă în uretră și să provoace infecție.

Utilizați săpunuri specifice

Nu folosiți același săpun sau gel pe care îl utilizați pentru corp. Zona intimă este mai delicată și are un pH ușor diferit, astfel încât este necesar un produs specific, care să nu conțină ingrediente agresive și să țină seama de caracteristicile acesteia.

Trebuie să curețe fără să usuce, să irite sau să provoace modificări ale pH-ului. Și, dacă este posibil, să conțină și ingrediente active hidratante și emoliente.

Nu uitați să clătiți bine zona după curățare, asigurându-vă că nu există reziduuri de săpun.

Nu faceți dușuri vaginale

Deși există încă persoane care cred că sunt necesare, nu numai că nu este așa, dar pot fi contraproductive, deoarece jetul de apă distruge microorganismele florei vaginale normale care ne ajută să ne protejăm de infecții, permițând proliferarea altor microorganisme care pot cauza apariția cistitei dacă ajung în vezică.

Evitați folosirea buretului sponge

Este mult mai bine să vă spălați folosind mâna. Diferite microorganisme pot prolifera destul de ușor în bureți, provocând infecții. Cu toate acestea, folosind mâna, spălată anterior, veți evita proliferarea acestora.

Faceți duș nu baie în cadă

Pentru igiena zilnică este de preferat un duș, deoarece apa care curge elimină germenii mai ușor decât apa dintr-o cadă.

Evitați utilizarea de deodorante intime

Deodorantele intime pot fi irita această zonă, provocând disconfort și posibile modificări ale pH-ului.

Hidratare adecvată

Este important să vă hidratați corespunzător, consumând aproximativ 2 litri de apă pe zi. În acest fel, veți urina frecvent și elimina mai ușor bacteriile care ar fi putut ajunge în vezică.

Evitați toxinele

Evitați consumul de tutun și alcool, pe lângă substanțele excitante, cum ar fi cofeina.

Urinați frecvent

Reținerea urinei în vezică favorizează înmulțirea bacteriilor, de aceea este indicat să urinați la fiecare două-trei ore.

Folosiți lenjerie intimă de bumbac

Lenjeria din bumbac permite pielii să respire și previne umiditatea în această zonă.

Nu folosiți îmbrăcăminte strânsă pe corp

Îmbrăcămintea strâmtă împiedică pielea să transpire și favorizează apariția umidității și creșterea temperaturii. Acest lucru contribuie la proliferarea bacteriilor.

Urmați o dietă sănătoasă

Este indicat să urmați o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, care să vă ofere apă și o doză mare de fibre, pentru a evita constipația. Când există constipație, prezența fecalelor mai mult timp în intestin favorizează înmulțirea bacteriilor în toată zona.

Urmând aceste sfaturi, vă veți bucura de o igienă intimă optimă și veți putea preveni infecțiile urinare precum cistita.

Citeste si...
Ceaiul verde sporește fertilitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.