Life

Cum organizezi atelierul micului pictor?

Încă de la vârste fragede, desenul reprezintă o activitate plăcută pentru toți copiii. Aceștia iubesc culorile și le combină în tot felul de moduri astfel încât rezultatul să emane energie, bucurie și vitalitate. Dacă ți-e teamă că artistul în devenire își va încerca talentul pe pereți, haine sau mobilier, îi poți aranja un atelier în care să creeze nestingherit opere de artă.

Cum poți organiza acasă un adevărat atelier pentru micul pictor? Iată care sunt accesoriile care nu ar trebui să lipsească.

Găsește-i un spațiu de lucru

Dacă vrei ca acuarelele, pensulele și blocurile de desen să nu fie împrăștiate prin toată casa, pune-i celui mic la dispoziție spații de depozitare variate în care să își poate aranja,după bunul plac, obiectele. Cu o bună organizare, va găsi mai repede lucrurile utile, învățând astfel să fie ordonat.

Oferă-i un scaun ergonomic și, în funcție de preferințe, un birou sau un șevalet pe care să-și pună planșa de lucru. Unora le place să picteze stând în picioare, în timp ce alții preferă să stea direct pe podea.

Înlătură covoarele, draperiile sau orice material textil ce se poate murdări din jurul atelierului de pictură. Culorile de bună calitate au o foarte bună rezistență la spălare, ceea ce poate nu e tocmai îmbucurător pentru mămici.

Asigură-i o lumină potrivită

Pune bazele atelierului creativ în cea mai luminoasă cameră din casă! Lumina soarelui trebuie să pătrundă o mare parte a zilei pentru că talentul vine atunci când te aștepți mai puțin.

Dacă actul de creație se prelungește și după apus, trebuie să-i asiguri o lumină artificială caldă, neobositoare, pentru ca micuțul să-și finalizeze pictura în cele mai bune condiții. O lumina nepotrivită supune ochii copiilor la un efort prea mare, ce poate genera dureri de cap și, în timp, tulburări de vedere.

Pregătește instrumentele potrivite

Un adevărat pictor folosește produse de înaltă calitate, menite să reziste în timp. Găsești acuarele, creioane, blocuri de desen și pensule de pictură pe profiart.ro. Dacă cel mic vrea să picteze pe șevalet, alege unul special pentru copii, cu înălțime ajustabilă și cu tablă pentru markere.

De asemenea, suporturile pentru pictură se aleg și ele în funcție de materialul din care sunt realizate. Astfel, panza de in nu se lasă după ce a fost întinsă pe șasiu, iar asta este foarte bine, pentru că le oferă celor mici stabilitate. Pânza de iută este recomandată de specialiști pentru lucrări realizate pe suprafețe mari și poate fi o variantă bună pentru pictura de grup la grădiniță sau la școală. Cartonul pânzat este o idee bună pentru copii mai mari, și asta pentru că textura sa permite aplicarea mai multor tipuri de culori, cum ar fi acuarele, acrilice, creioane acuarelabile sau markere. Cartonul pânzat este deja grunduit de obicei, fiind pregatit pentru a fi folosit direct, ceea ce ușurează considerabil munca părinților.

Talentul trebuie încurajat, indiferent dacă se va face performanță sau nu. Nu este obligatoriu ca desenele create să fie niște capodopere. Important este ca cel mic să dea frâu liber imaginației și să găsească alte moduri de exprimare. Tablourile realizate pot fi răspunsuri personale și reacții la diverse situații pe care nu le poate explica verbal. Ajută-l să-și consume energia într-un mod creativ, chiar dacă totul rămâne la stadiul de joacă!

blank