Featured, Social

Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă

La sfârșitul lunii octombrie urmează să ne potrivim din nou ceasurile deoarece se va trece la ora de iarnă. Am ajuns să facem acest lucru în mod robotic, sperând că astfel, ne vom împărți timpul mai eficient, însă uităm cât de mult ne poate afecta sănătatea.

Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se va face în noapte de 28 spre 29 octombrie, mai exact, în ultimul weekend din această lună. Ceasurile se vor da cu o oră în urmă, astfel încât, ora 4.00 a dimineții de 29 octombrie va deveni ora 3.00. acest lucru înseamnă că, aparent, vom dormi cu o oră mai mult, dar, după cum ne-am obișnuit deja, nu se va resimți aproape deloc: nu vom fi nici mai odihniți, nici mai energici, cel puțin pentru o perioadă, până ce organismul se va adapta.

Schimbarea orei are efecte negative asupra sănătății

blank

Trecerea la ora de iarnă ne afectează mai mult decât ne dăm seama

Foto: Getty

Medicii au observat că oamenii au nevoie de o săptămână (sau mai mult, în funcție de caz) pentru a se adapta la programul de iarnă, fiindcă sunt nevoiți să se culce mai devreme cu o oră decât au fost obișnuiți. din această cauză, pot apărea diverse probleme de sănătate deoarece apar schimbări asupra ritmului biologic.

Cele mai predispuse persoane sunt cele care suferă de depresie, alte probleme ale sistemului nervos sau cele cu probleme cardiace. Studiul lui Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea din Yale (Statele Unite) arată că schimbările de la ora de vară la cea de iarnă și invers, duc la creșterea ratei de sinucideri sau la atacuri de cord:

„Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile, se vor obișnui cu noul program. Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv atacuri de cord”, a precizat profesorul Yang, conform Mediafax.

Devenim mai irascibili și stresați

Suntem predispuși la tulburări de somn și stres

Foto: Getty

În timp, aceste schimbări bruște și anuale pot afecta și persoanele sănătoase. Le scade vigilența, resimt permanent oboseală acută, trezitul de dimineață devine tot mai dificil, iar de-a lungul vieții, psihicul este de asemenea, afectat.

Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătății noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stresul crește în intensitate, nu ne mai putem doza corespunzător energia din cauza faptului că programul zilnic este perturbat, iar unele persoane resimt și așa-numita astenie de toamnă. Riscul de infarct, pentru persoanele cu probleme cardiace crește cu până la zece procente în primele trei zile după schimbarea orei, mai ales în cazul celor activi profesional.

Polonia, prima țară care va renunța la ora de vară

blank

Polonia va fi prima țară din UE care va renunța la ora de vară

Foto: Pixabay

Din cauza acestor riscuri, Polonia ar urma să fe prima țară din Uniunea Europeană care dorește să renunțe la ora de vară. Este un proiect de lege care a fost deja votat de toate partidele. Oficialii polonezi au ajuns la concluzia că problemele de sănătate la care sunt expuși cetățenii, au implicații negative și în economie:

„Schimbarea orei poate duce la tulburarea ceasului biologic, ceea ce duce la schimbări de dispoziție, probleme cu somnul și un risc crescut de atac de cord și accidente rutiere”, a argumentat deputatul Bronislaw Karasek, din cadrul Partidului Țărănesc Polonez, potrivit Digi24.

De ce a fost adoptată ora de vară

blank

În România, trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în 1932

Foto: Getty

În mod normal, ora „legală” este cea de iarnă, dar a fost nevoie de găsirea unei soluții pentru a profita mai mult de pe urma zilelor mai lungi din timpul primăverii și verii. Această măsură a fost pentru prima dată adusă în discuție și pusă în aplicare la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Noua Zeelandă și a avut drept scop eficientizarea orelor de lucru, pentru a beneficia din plin de lumina zilei pe timpul verii și pentru economisirea energiei electrice folosită atunci doar pentru iluminatul artificial. În zilele noatre, aceste rațiuni au rămas în parte valabile. Ora de vară a fost adoptată de o sută de țări din lumea întreagă, dar schimbarea orei nu se face niciodată simultan, din cauza diferențelor impuse de fusul orar.

În România, trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în 1932 și a fost suspendată în perioada 1943 – 1979. În acest din urmă an, Nicolae Ceaușescu a decis revenirea la schimbarea orei în special din rațiuni de economie și eficientizare a orelor de muncă și așa a rămas până în prezent.

blank