Tradiţionalist până în măduva oaselor, când venea vorba de relaxare Ceauşescu nu concepea să îşi petreacă vacanţele altundeva decât în România. Acesta pare să fie motivul pentru care alegea mereu litoralul Mării Negre

Încă din anii 70, de când se dăduse în funcţiune complexul Ambasador, Neptunul devenise sediul central al celor doi. Dictatorul avea la mare o reşedinţă oficială unde adesea ţinea în timpul zilei şedinţele de stat cu membrii Comitetului Central, însă familia se caza în vila Panseluţa, denumită de securitate şi obiectivul D2.

Ceauşeştii erau aşteptaţi la Neptun cu pregătiri amănunţite încă de la începutul verii. 90 de angajaţi mişunau în vila de protocol şi îndeplineau toate atribuţiile astfel încât familia prezidenţiala să fie mulţumită. Ba mai mult, pentru că ştiau că dictatorului îi place să se plimbe pe faleza la braţul consoartei, angajaţii înlocuiau în fiecare zi nisipul de pe plajă cu altul proaspăt cernut.

Atribuţiile Şefului de Partid, pe plin plan!

Din iulie până în septembrie, vacanta la mare devenise o adevărată tradiţie nu numai de familie cât şi de partid. Dictatorul nu îşi neglija sub nici o formă atribuţiile, fapt pentru care îşi invita mai toţi miniştrii împreună cu familiile să-l acompanieze îmbinând astfel discuţiile lungi de stat cu momentele de relaxare.

Timp liber: Jucau table, ea trişa mereu!

În intimitate, Ceauşeştii erau un cuplu de admirat. Dimineţile se plimbau pe faleză şi adesea înotau împreună la ponton. Ca doi îndrăgostiţi, se jucau udându-se unul pe celalat. După o baie bună în mare, amiezile şi le petreceau jucând table. Ea trişa, el o tachina.

De asemenea, Ceauşescu îşi exprimă dorinţa de-a vizita împrejurimile şi se porneau pe mare cu vaporaşul. El ţinea cârma, asistat de marinar. Din spatele lui, ca o nevastă cumsecade, Lenuţa contempla natura. Plimbările se terminau adesea cu o masă bună la Paradisul Pescarilor, unul dintre restaurantele favorite ale cuplului, unde se desfătau cu plachie şi creastă de cocos.

Anii ’80: Vacanţele de altădată s-au transformat într-o formalitate!

La sfârşitul anilor 80, vacanţele la Neptun deveniseră de-a dreptul tensionate. Bătrâni şi obosiţi, ceauşeştii nu mai făceau plaja, nu mai jucau volei, nu se mai relaxau. Sejururile estivale deveniseră un soi de formalitate în care îşi luau apropiatii cu ei.

Singurele momente de relaxare ajunseseră partidele de şeptică unde mai marii ţării făceau pe rând pereche cu Tovarăşa contra Tovarăşului. Tensiunile ajusesera să devină apăsătoare până şi pe chipul dictatorului care, cel mai adesea, se refugia în biroul său, citind rapoarte despre o Românie ireală.

Citeste si...
Descoperire suprinzătoare despre Viagra!