IT&C, Stiri

Cum îmbunătăţeşti performanţa Windows folosind MsConfig

MsConfig este cea mai facilă cale de a micşora timpul de pornire al unui sistem cu Windows şi de a spori performanţa acestuia în general.

Microsoft-Windows-PC-MsConfig-performanta_thumb

V-ați simțit vreodată PC-ul mai lent și sunteți convinși că nu aveți viruși? Ați observat în taskbar din ce în ce mai multe programe pe care le folosiți rareori?

Un calculator bine configurat este acela care include și un management deștept al programelor și proceselor care rulează în permanență. Pentru a asigura o funcționare corectă și completă a PC-ului, este nevoie să știm cum și în ce măsură programele pe care le avem afectează abilităţile de operare ale acestuia. Câte din ele sunt inutile sau foarte puțin importante?

Este esențial să menținem calculatorul într-o stare cât mai ,,curată” în materie de programe și să știm ce rulează în permanență în spatele suprafetei de lucru, întrucât acestea încetinesc timpul de răspuns sau cel de pornire a sistemului.

Prezentăm, astfel, o metodă prin care putem verifica care sunt programele cele mai puțin folosite de pe sistem, cum le putem dezactiva parțial sau în totalitate și cum putem seta priorități pentru cele care consumă cele mai multe resurse. Toate acestea prin intermediul unor unelte puse la dispoziție direct din Windows: Control panel, System Configuration și Task Manager.

System Configuration Utility, prezent în Windows, este o unealtă de configurare a programelor prezente pe calculator cunoscut, de regulă, sub numele de MSConfig. Acest utilitar ne ajută să configurăm procesele care rulează în Windows. Dezactivarea unor programe sau servicii cu ajutorul MSConfig este modul prin care putem manipula care dintre programe să aibă un impact asupra performanței Windows.

MSConfig poate fi găsit pe toate versiunile de Windows, mai puțin Windows 2000 și ’95. Pentru a-l accesa, trebuie să introducem în Start – Run (Windows + R) comanda “msconfig”, comandă care va rula panoul de control al System Configuration Utility și locul unde vom putea modifica dacă un program poate sau nu să ruleze.

Metoda descrisă pe larg în acest prim tutorial despre cum ne putem îmbunătății performanțele calculatorului este una foarte bună pentru a elimină posibile aplicații și procese care consumă resurse inutil și care pot ,,mânca” și conexiunea de internet fără ca noi să ne dăm seamă de asta.

Vizionare plăcută!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=eD1zYN701eg]

blank