Promo

Cum îmbunătățești dieta câinelui tău: 5 trucuri de ținut minte

Alimentația echilibrată are un rol esențial în menținerea sănătății și în dezvoltarea armonioasă a câinelui tău, de aceea dieta sa este un subiect care trebuie să te preocupe permanent. Alimentația pe care o oferi celui mai bun prieten patruped face diferența între o durată lungă de viață, lipsită de probleme majore de sănătate și o despărțire prematură, astfel că îți oferim câteva sfaturi de urmat un acest sens.

 

Oferă-i mâncare adecvată vârstei

Există trei tipuri principale de mâncare pentru câini, fiecare adecvată pentru o anumită categorie de vârstă. Astfel, pentru primele șase luni de viață, meniul zilnic trebuie să cuprindă doar hrană pentru juniori, făcând treptat trecerea către alimentația pentru adulți. Pentru aceasta, înlocuiește o cantitate mică de hrană pentru pui cu hrană pentru adulți, mărind zi de zi doza, până când vei face tranziția completă  Apoi, pe măsură ce patrupedul înaintează în vârstă, va necesita o nouă schimbare în alimentație, trecând de la hrana de adult la cea pentru seniori.

Mâncarea de la Royal Canin este disponibilă în toate aceste variante și conține toți nutrienții, vitaminele și mineralele necesare câinelui în fiecare etapă de viață.

 

Evită hrana uscată cu gluten

Mulți producători adaugă în hrana uscată făină de gluten obținută din porumb, pentru a preveni râncezirea grăsimilor instabile și de proastă calitate. Medicii veterinari spun însă că glutenul din porumb nu este cel mai sănătos pentru câini, putându-le afecta organele interne, în special ficatul și rinichii.  Pe eticheta fiecărui produs vei găsi ingredientele pe care acesta le conține, iar dacă printre ele se găsește și făina de gluten din porumb, nu este foarte recomandat pentru hrana câinelui.

Folosește preponderent carne crudă

Omul este singura ființă de pe planetă care își prepară mâncarea, restul animalelor consumându-și hrana așa cum o găsesc în stare naturală. De aceea, când vine vorba de carne, este mult mai bine să o oferi câinelui tău crudă decât gătită. Prin preparare, în carne sunt eliminate anumite substanțe chimice care pot fi nocive pentru câine, dat fiind că organismul acestuia nu este suficient adaptat pentru a consuma carne preparată.

 

Respectă programul de mese zilnice

Un pui de câine până în două luni are nevoie să fie hrănit de 4-6 ori pe zi, iar apoi, până la patru luni, numărul de mese trebuie să  fie limitat la patru pe zi. Între patru și șase luni sunt suficiente două mese pe zi, iar după șase luni se trece la alimentația de adult, cu două mese pe zi. De la această vârstă îi vei servi masa de două ori pe zi, de preferință dimineața și seara. De fiecare dată trebuie să îi pui la dispoziție și o cantitate suficientă de apă proaspătă, mai ales atunci când îi oferi hrană uscată.

Este bine să îi dai de mâncare la ore fixe, pentru că astfel va învăța mai ușor să își consume toată porția și nu va face mofturi la mâncare.

 

Tine-l departe de oase

Deși mulți consideră că oasele sunt hrana perfectă pentru câini, în realitate acestea le pot provoca mari probleme de sănătate. E drept că puțini câini vor refuza un os, însă așchiile acestora le pot perfora intestinele sau stomacul, mai ales dacă e vorba de oase de pasăre sau de porc. Mai mult de atât, resturile de os pot duce la constipații grave și formarea de fecaloame, care nu pot fi eliminate decât chirurgical.

De asemenea alte alimente contraindicate sunt dulciurile, mezelurile, roșiile varza ouăle crude și mâncărurile preparate cu ceapă sau usturoi.

 

Ține cont că, nici în cazul câinilor, supraponderabilitatea și obezitatea nu aduc nimic bun, așa că nu trebuie să îl „îndopi” zilnic cu toate bunătățile, pentru că efectele negative nu vor întârzia să apară.

blank