Actualitate

Cum i-a păcălit Victor Ponta pe pesediști

Gestul lui Victor Ponta de a demisiona din toate functiile detinute in PSD a starnit duminica dupa amiaza uimire si un val de controverse. Cei mai multi oameni, printre care si analistul Ion Cristoiu, nu au inteles de ce decizia aceasta radicala a fost luata intr-o zi de duminica, de ce asa subit, ce ascunde de fapt hotararea premierului si tot asa… Jurnalistul Razvan Zamfir a facut pentru site-ul stiripesurse.ro o analiza a situatiei, prezentand „nuantele” problemel:
 ponta154366273_53158300
 „Ascuns după genunchi, Victor Ponta a bifat cea mai lungă absență a unui premier român din fruntea guvernului. Și, în consecință, cel mai extins interimat la Palatul Victoria. N-a fost suficient, însă, căci ligamentele păreau să-l țină racordat și la deciziile din vârful PSD, iar operația l-a obligat să numească un președinte interimar și pentru partidul din Kiseleff. O decizie ciudată, inutilă, dar nu îndeajuns de neobișnuită pentru Victor Ponta încât să prevestească ce va urma.
 
Căci, e evident pentru toată lumea acum, luna de repaos n-a avut doar motivații medicale. De fapt, nici nu știm în ce măsură medicii – și nu consilierii domniei sale – i-au recomandat să stea departe de București. Desemnând-o – din rezerva de spital de la Istanbul – președinte interimar pe Rovana Plumb,  Victor Ponta a oferit un răspuns forțat, dar temporar, uneia dintre cele mai dureroase întrebări din partid: cine îi urmează lui Ponta?
 
Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb sau Valeriu Zgonea erau vehiculați ca posibili succesori. Trei nume lipsite de autoritate, de anvergură politică, și, în cel puțin unul dintre cazuri, de susținere internă. Cât despre Liviu Dragnea – odată condamnat, deci eliminat din cursă – , nu știm decât că nu și-a ales încă un ”protejat” oficial. O adevarată criză de candidați, în condițiile în care timpul lui Victor Ponta la conducerea PSD expirase, de facto, încă din decembrie 2014. Așa că, deși lipsită de participanți puternici, sau poate tocmai d-asta, întrecerea pentru șefia PSD era greu de câștigat.
 
Strategia lui Ponta Pașa
E drept, nimeni n-a știut cu exactitate data revenirii lui Victor Ponta. Nimeni, în afară, probabil, de cei incluși în planul său. Dar toți intuiam că, oricât de serioasă ar fi fost intervenția chirurgicală și oricât de greu ar fi decurs recuperarea, premierul va trebui să revină, mai devreme sau mai târziu, acasă. Iar atunci, oficial, interimatul de la Palatul Victoria ar fi luat sfârșit în mod automat – așa cum prevede legea -, iar cel de la președinția PSD s-ar fi incheiat pe cale de consecință. Oricine-i apt să conducă Guvernul unei țări, se descurcă, într-un fel sau altul, cu un partid, fie el și PSD, nu?
 
Iată și motivul pentru care – în timpul celei mai aspre crize de autoritate în Partidul Social Democrat – nimeni n-a contestat decizia unilaterală a lui Victor Ponta ca Rovana Plumb să-l înlocuiască temporar. Firmanul de confirmare de la Istanbul a ridicat niste sprâncene, da, dar nicio voce grea a teritoriului, nici măcar Liviu Dragnea, Sfântul Duh al social-democraților, n-a contestat șefia interimară a Rovanei Plumb. Era un moft al lui Victor Ponta pe care, pentru o lună, chiar și cei mai nerăbdători pesediști, l-au acceptat. Și ar fi fost absurd să nu o facă, din moment ce același Victor Ponta instalase un interimat similar și în Guvernul României. A părut mai degrabă o formalizare excesivă, dar inofensivă.
 
Însă, Victor Ponta a revenit în țară, în cârje, pe neașteptate. Ciudat, doar ne promisese un galop de sănătate pe treptele Executivului, doar n-am răbdat degeaba o lună fără premier validat de parlament. În fine, întâmpinat de cei doi interimari, Ponta și-a manifestat încă din prima zi oficială la București intenția de a-si relua locul în Guvern. A două zi, deja anula verbal ordonanțele Guvernului Oprea. În a treia zi tăia panglica celor 10 km de autostradă care ”leagă România de Uniunea Europeană”.
Nimic despre PSD. Până în cea de-a patra zi, când s-a făcut lumină. Pe seară, Ponta le-a explicat colegilor de partid, pe facebook, așa cum a guvernat în ultima vreme, că nu trebuie să-și mai facă griji cu privire la conducerea PSD. Căci, pe nesimtite, de la Istanbul, a numit-o pe Rovana Plumb pentru ceea ce părea o lună de concediu medical, dar luna s-a încheiat, nu și interimatul doamnei Plumb. Ponta a decis că ”problemele sale cu justiția” îl obliga să se autosuspende.
 
Mai bine zis, să își prelungească autosuspendarea pe durată nedeterminată. În beneficiul Rovanei Plumb, care, asistată de un secretar general fără influență și un Liviu Dragnea fără funcții, ”va asigura cu succes conducerea Partidului” până la Congres. Congres care, desigur, nu știm când va avea loc. Altfel spus, prin artificiul interimatului, Victor Ponta a numit-o pe doamna Plumb președinte PSD pe durată nedeterminată.
Ponta – PSD, scor la pauză, 1-0. Meciul continuă.” concluzioneaza Razvan Zamfir.
blank