IT&C

Cum erau cele mai cunoscute site-uri din România în urmă cu peste 10 ani

Mediul online din România nu a arătat întotdeauna la fel ca acum, cele mai populare site-uri suferind schimbări majore în ultimii ani.

 

Internetul nu a fost întotdeauna la fel de răspândit precum este acum. În urmă cu mai mulți ani, ziarele încă mai erau principala sursă de informare pentru majoritatea românilor, iar internetul nu se putea lăuda decât cu statutul de nou intrat în România. Între timp, internetul a devenit extrem de important pentru numeroase sectoare de piață, iar acum mai mult de jumătate dintre români au acces la el.

Din vremurile în care vă conectați la internet prin dial-up și erați forțați să ascultați acel faimos sunet înainte de a putea naviga, vă prezentăm câteva dintre cele mai populare site-uri din România și felul în care acestea arătau înainte. Am încercat să includem aici site-uri din mai multe domenii, ce au un număr foarte mare de accesări zilnic. Dacă arată mult mai bine, sau la fel de rău, vă lăsăm pe voi să decideți.

Toate imaginile pe care le veți vedea aici au fost obținute grație site-ului Web Archive, acolo unde aveți accesa la milioane de alte pagini. Orice alt site românesc popular pe care nu l-am menționat poate fi foarte ușor găsit acolo printr-o simplă căutare. Iar dacă vrei să vezi cum arătau site-uri internaționale înainte, „Playtech“ le-a menționat aici.

Cum arătau cele mai populare site-uri din România

Playtech

Primele poze detaliate cu cel mai interesant și dinamic site dedicat tehnologiei din România sunt din anul 2011. Proiectul a debutat în 2009. Multe s-au schimbat de atunci, însă un lucru a rămas constant: dorința de a vă informa rapid și corect pe voi, cititorii, despre tot ce se întâmplă în domeniu. Iar acum o facem cu un design care se adaptează oricărui dispozitiv.

Cinemagia

Cinemagia este site din 2001 și e primul dedicat culturii cinematografice de la noi. A rezistat și este în prezent cel mai accesat site unde poți vedea recenzii de filme și nu numai. De asemenea, este un proiect care a pornit din print și a mizat mult pe online, dezvoltând în ultimii ani și aplicații pentru smartphone.

ProTV

Acesta este printre cele mai vechi site-uri din România și al celei mai populare televiziuni generaliste. Primele screenshot-uri sunt din anul 1996, iar diferența între design-ul de atunci și cel de acum este colosală.

Mediafax

Logo-ul care apare pe site-ul Mediafax din urmă cu 19 ani pare mai degrabă cel al unei companii de pază. Era însă anul 1996, nu exista nivelul de dezvoltare de acum, iar numărul experților în domeniul design-ului era mult mai mic. Există și o secțiune foarte interesantă denumită ”Retrospectiva celor mai importante evenimente ale anului 1996”.

Dilema Veche

Site-ul celor de la Dilema Veche s-a schimbat și el din anul 2006, fiind adăugate unele elemente pentru a face navigarea utilizatorilor mai ușoară. Totuși, Dilema Veche este una dintre primele publicații care au debutat pe internet la mijlocul anilor ’90.

Realitatea.net

Și realitatea TV se poate lăuda cu niște îmbunătățiri foarte importante. Este unul dintre cele mai populare site-uri de știri din România, însă în 2006 cantitatea de știri pe prima pagină era mult prea mare, iar rândurile mult prea apropiate între ele. Pentru a vă face o idee mai bună, puteți vizualiza imaginea de mai jos.

Adevărul

Adevărul pare a fi suferit de aceleași probleme precum Realitatea. Prima poză a site-ului disponibilă pe Web Archive este din anul 2002. Acum, pe lângă articolele de presă, există și secțiune dedicată bloggerilor Adevărul, fiind evidențiate câteva articole și lângă emblema ziarului.

Libertatea

În anul 2002, site-ul Libertatea nu avea pozele de mari dimensiuni pe care le afișază acum. După cum se poate vedea mai jos, acesta e în tiparul acelor vremuri. Diferențele dintre versiunea din urmă cu 13 ani sunt majore, însă nu se compară cu cele întâlnite mai devreme în cazul ProTV.

ProSport

ProSport.ro este unul dintre cele mai vechi site-uri de sport din România, iar primele screenshot-uri detaliate cu pagina oficială pe care le-am putut găsi au fost realizate în anul 2002. Sunt foarte interesante știrile, realizate într-o vreme în care naționala de fotbal a României regretat ratarea calificării la Campionatul Mondial din 2002.

blank