Actualitate, Featured

Cum au scăpat de închisoare persoane care au furat brăţări dacice din Sarmizegetusa Regia şi le-au vândut. Prejudiciul fusese stabilit la peste 1,4 milioane de euro

Mai multe persoane, acuzate că au furat şi traficat brăţări dacice, inele, fibule, monede şi alte obiecte de patrimoniu, condamnate în primă instanţă, au scăpat de închisoare pe motiv că faptele lor sunt foarte vechi, iar între timp a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Potrivit unui decizii publicate vineri pe portalul Curţii de Apel Alba Iulia, pentru mai mulţi inculpaţi acuzaţi de furt de obiecte de patrimoniu şi tăinuire, procesul penal a încetat pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Faptele de care sunt acuzaţi, în principal furt de brăţări dacice, medalioane, inele, fibule, monede şi alte obiecte de patrimoniu din zona cetăţilor dacice situate în Munţii Orăştiei, datează din anul 1997, iar ei au fost trimişi în judecată în anul 2008.

Procesul la Curtea de Apel Alba Iulia a început în 2015, după ce în urmă cu trei ani Judecătoria Deva a decis condamnarea a nouă dintre inculpaţi la pedepse cuprinse între doi şi şase ani de închisoare, respectiv la plata unor despăgubiri de 1,4 milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că de la condamnarea Judecătoriei Deva, s-au mai recuperat bunuri, iar astfel prejudiciul a scăzut. De asemenea, în continuare rămâne răspunderea sub aspectul laturii civile, o parte dintre inculpaţi fiind obligaţi să plătească sume de bani, reprezentând inclusiv cheltuielile pe care le-a avut statul pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu.

Potrivit deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, un singur inculpat, Călin Corhan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, deoarece faptele sale au fost comise mai recent, în vreme ce alţi nouă inculpaţi fie au fost achitaţi, fie a încetat procesul penal.

Curtea de Apel Alba Iulia a desfiinţat, în parte, hotărârea atacată sub aspectul laturii penale şi a rejudecat cauza.

”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Radu Horia Camil pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale (…) Achită pe inculpaţii Bodea Ioan şi Luncan Viorica pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. (…) Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Luncan Ilie pentru infracţiunea de tăinuire constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. (…) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. (…) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ilić Ljubiša pentru infracţiunea de tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizia postată de Curtea de Apel Alba Iulia.

De asemenea, sub aspectul laturii civile, Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat o parte din dispoziţiile de plată către Stat, dar o parte dintre inculpaţi sunt obligaţi să plătească sume reprezentând inclusiv cheltuielile ocazionate de repatrierea şi expertizarea brăţărilor

Tezaurele arheologice au fost sustrase, începând din 1997, timp de câţiva ani, din situl Sarmizegetusa Regia, fiind ulterior valorificate pe piaţa neagră.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

blank