Actualitate, Featured

Cum au profitat unii taximetrişti de protestul colegilor: au cerut de trei ori mai mult pentru o cursă

În timp ce aproape 5.000 de taximetrişti manifestau în Piaţa Victoriei împotriva pirateriei, la Gara de Nord, de exemplu, alţi taximetrişti profitau de călătorii care aveau nevoie de un taxi şi îi convingeau să plătească de 3-4 ori mai mult pentru o cursă.

Un material filmat cu camera ascunsă de reporterii Libertatea, la Gara de Nord, arată cum au profitat unii taximetrişti de protestul colegilor lor, care au ieşit în stradă tocmai ca să condamne pirateria din acest sector. Deghizat în turist proaspăt ajuns în Bucureşti, reporterul Libertatea a fost abordat imediat de un taxmiterist, chiar înainte de a ieşi din gară.

„Un taxi?”, întreabă direct bărbatul, care avea trasă pe cap gluga unei geci şi nu i se putea observa prea bine figura.

„Da, aş dori să ajung la hotel Marriott, în zona Panduri”, îi răspunde reporterul.

Neştiind că este vorba de un jurnalist sub acoperire, taximetristul începe să pună mai multe întrebări lămuritoare şi explică acestuia că e totuşi o distanţă între intersecţia străzilor Panduri cu 13 Septembrie şi hotelul indicat.

„Dar ce căutaţi acolo mai exact? E o oarecare distanţă între Panduri şi hotel. Dar, pentru 40 de lei vă servesc fără probleme”, spune acesta, cu aerul unui om care pare că îşi sacrifică timpul şi banii pentru a se pune în slujba clientului.

În primul rând, între acea intersecţie şi hotel este o distanţă de aproximativ 300 de metri. În al doilea rând, de la Gara de Nord până la hotelul indicat sunt mai puţin de 3,5 kilometri, care se parcurg în 10-15 minute. Şi cum tariful pe kilometru, majorat, este de 1.70 lei, o astfel de cursă nu ar trebui să coste mai mult de 10-12 lei. De ce a cerut, însă, acest taximetrist de trei ori mai mult?

„Aici suntem în Sectorul 1 şi acolo e Sectorul 5. E ceva de mers. Şi mai e şi greva taximetriştilor, e blocat oraşul, e aglomeraţie, sunt anumite zone închise şi sunt dirijaţi pe alte zone şi s-a blocat tot oraşul”, explică taximetristul în momentul în care reporterul îl întreabă dacă e departe acest hotel.

Bineînţeles că nu toţi taximetriştii caută să îşi păcălească pasagerii. La câţiva zeci de metri de şoferul care a cerut 40 de lei pentru o cursă de 3.5 kilometri, un alt taximetrist îşi şterge maşina de praf, iar când e întrebat cât ar costa cursa de la Gara de Nord la hotelul de lângă Catedrala Neamului, răspunde franc:

„În mod normal, mai mult de 10-12 lei nu ar trebui să coste. Se calculează distanţa şi timpul petrecut în trafic”, răspunde acesta cinstit.

În tot acest timp, în Piaţa Victoriei, aproximativ 5.000 de taximetrişti manifestau împotriva companiilor de tip Uber sau TaxiFy, care transportă persoane cu maşina şi practică un fel de taximetrie, dar primesc comenzi doar online. Clienţii acestor companii spun că majoritatea maşinilor de taxi din Bucureşti sunt nesigure, neigienizate, şoferii au un comportament lipsit de bun-simţ, iar uneori chiar au fost păcăliţi să dea mai mulţi bani.

blank