Politic, Stiri

Cum apărau liderii PD şi Traian Băsescu MIGRAŢIA POLITICĂ în 2006

In 2006, s-a modificat Statutul alesilor locali, in sensul in care alesilor locali le-a fost interzisa schimbarea apartenentei politice. Cei alesi direct isi putea schimba aparteneta, si pot si astazi, dar in urma excluderii din partid. Celor care sunt doar consilieri locali, chiar si excluderea din partide le aduce pierderea mandatelor.

boc_62242200

Legea venea dupa o perioada de mai bine de un an in care PD racolase un numar foarte mari de primari ai opozitie, in special din PSD. Liderii PD recunosteau inclusiv ca termenul de 45 de zile acordat primarilor sa opteze pentru un partid a accentuat fenomenul migratiei catre PD. In fapt, asa cum a fost facuta atunci legea, pare ca scopul legii a fost tocmai acela de a lega de partid consilierii si primarii care au venit la PD si PNL.

Traian Basescu

26 februarie 2006, interviu Cotidianul
Realizator: „PD-ul recurge acum la racolari din PRM, din PSD. E bun lucrul asta?”
Traian Basescu: „In principiu nu. In acelasi timp trebuie vazut daca nu cumva PD-ul are o politica de salvare a majoritatii in Parlament. Ma tem ca ratiuni politice, faptul ca in mod frecvent au picat foarte multe legi si in Senat, si in Camera, propuse de actualul Guvern, n-au generat cumva o optiune a PD-ului de a incerca sa stabilizeze o majoritate parlamentara.”
Realizator: „Poti sa stabilizezi cu oameni veniti de aiurea, de diferite culori politice, o adunatura pina la urma?”
Traian Basescu: „E o politica pe care o face PD-ul asumindu-si riscuri, ma tem ca este substitutul pentru alegerile care trebuiau facute la timp si anticipat.”

Vasile Blaga
20 martie 2006
Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat că, de la formarea actualei coaliţii, în PD s-au înscris 102 primari. Întrebat cum poate susţine PD că luptă împotriva migraţiei politice, după ce a acceptat înscrierea a 102 primari în acest partid, Blaga a declarat: „În general, au venit primarii care au fost la noi. Din 102, cred că 100 au fost membri ai PD”. Secretarul general al PD a precizat că „răspunderea pentru primirea primarilor în partid revine filialelor care aprobă respectivele cereri de înscriere în Partidul Democrat”.
Vasile Blaga a declarat că Primarul Neculai Ontanu ar fi o achizitie buna pentru PD, dupa demisia din PSD. Blaga: „Dansul este un primar foarte bun. Mergeti in sectorul 2 si intrebati oamenii vizavi de actiunile domnului Ontanu. Nu intamplator a castigat Primaria”.

Emil Boc
14 august 2006
Preşedintele PD, Emil Boc: „Per ansamblu, PD si-a refacut resursa politica umana pierduta in 2000-2004, cand aproximativ 300 de primari au fost obligati sa treaca la PSD. Azi, un numar de 300 de primari au revenit in PD”. Boc consideră că în acest fel „s-a restabilit echilibrul democratic”, pediştii asigurându-şi circa 30% din numărul total al primarilor, procent ce se apropie de reprezentarea parlamentară a formaţiunii (asta, desi alegerile locale fusesera in 2004 si nu putea fi legate in vreun fel de situatia din 2006).
Intrebat cata incredere are in acesti primari traseisti, liderul democrat a incercat sa-i scuze, atata vreme cat alesii locali respectivi au plecat din PD si acum au revenit, nu se considera ca sunt traseisti pentru ca „in acele momente (perioada 2000 – 2004) au fost obligati sa treaca la PSD”. In plus, el considera ca democratii au „recastigat ceea ce au pierdut in perioada guvernarii pesediste”. Pentru a-si intari afirmatiile, Boc a adaugat ca mai putin de 10% dintre „primarii migratori” actuali democrati au venit de la alte formatiuni politice.

Mircea Toader, secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor
2 decembrie 2006
Mircea Toader a anuntat la Galati ca, dupa analizarea declaratiilor de apartenenta politica depuse de oficialii administratiei locale, a reiesit ca Alianta PNL-PD detine 47% dintre primarii Romaniei, cu 7% mai mult decat PSD.

Ioan Oltean, vicepresedinte PD
9 august 2006
Ioan Oltean: „Este adevarat ca in cele 45 de zile fiecare partid a fost interesat sa-si imbunatateasca zestrea de primari. Cele de la putere sa acumuleze cat mai multi primari buni, iar cele din opozitie sa si-i pastreze, pentru ca fenomenul migratiei este in general dinspre opozitie inspre putere”. (…) „Peste 100 de primari au venit la PD ca efect al intrarii in vigoare a Legii antimigratie”

Cezar Preda, vicepreședinte PD
10 august 2006
Conform lui Cezar Preda, cei mai mulţi demisionari din rândul Opoziţiei s-au înscris în PD. Asta, pe de o parte, pentru că aleşii locali „s-au orientat către partidul cel mai bine văzut de electorat”, iar, pe de altă parte, „pentru că 70% din cei care au venit în ultima perioadă la PD au fost democraţi până în 2000″.

Nicolae Neagu, președinte PD Sibiu
9 august 2006
Nicolae Neagu:„Numarul primarilor PD [din Sibiu] aproape s-a dublat de la alegeri incoace. Am avut 10 primari la alegeri, iar acum avem 19. Ei vin la noi de bunavoie”.

Dan Cârlan, președintele PD Iași
16 februarie 2006
Dan Cârlan: „Orice primar PSD, de la orice nivel, de orice calibru isi face acum o socoteala si incheie cumva un pariu politic. Daca ramin la PSD, risca sa ramina legati de acest partid, fara ca PSD sa ii ajute in vreun fel.”

Laurențiu Mironescu, președintele organizației municipale PD Constanța
9 august 2006
Laurențiu Mironescu: „Pentru cei care vin acum, PD va fi ultimul partid din care vor face parte”.

Dorel Borza, preşedintele PD Timiş
9 august 2006
Dorel Borza: „Majoritatea primarilor au venit împreună cu consilierii locali, aşa că acum avem cu 74 de consilieri locali în plus faţă de alegerile de acum doi ani”

Nelu Mitu, secretarul general al PD Mehedinti
14 august 2006
Nelu Mitu: „Ar fi venit si mai multi primari, dar au trecut printr-o preselectie si nu i-am primit pe toti. I-am acceptat pe cei care faceau politica comunitatii locale si nu a facut nimeni presiuni asupra lor. Faptul ca s-au indreptat catre noi si nu inspre PNL releva o mai mare credibilitate si seriozitate. Nu s-a facut niciun fel de presiune asupra primarilor”.

blank