Când ai decis că este timpul să cumperi o nouă maşină de tuns iarba, sunt mai multe lucruri de care ar trebui să ţii cont. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi maşina de tuns iarba adecvată necesităților tale.

Alege o masina cu un motor de calitate

Motorul trebuie să dispună de suficientă putere pentru a face faţă lucrărilor şi dimensiunilor acestora. Se găsesc multe mărci de maşini de tuns iarba, de la cositoare mici, manuale, până la tractoraşe de grădină. Asigură-te că ai discutat cu vânzătorul toate opţiunile posibile şi că ai ales tipul de maşină de tuns iarba care să facă faţă necesităților tale.

 

Ţine cont de dimensiunea peluzei

Dimensiunea peluzei este un factor important în selectarea celei mai potrivite maşini de tuns iarba. Cu cât peluza este mai mică, cu atât mai mică ar trebui să fie puntea cositoarei tale, adică lăţimea efectivă a cositoarei pentru o trecere. O maşină de tuns iarba cu o lățime de 20 de centimetri este perfectă pentru o curte mică, dar vei dori o cositoare de 40-50 centimetri lăţime pentru o peluză de dimensiuni mari şi reducerea timpului alocat tunderii gazonului.

Pentru domeniile mai mari de 1 ha ar trebui să iei în considerare o maşină de tuns iarba cu motor în spate, sau chiar un tractor pentru gazon şi grădină. Maşinile de tuns iarba cu motorul în spate oferă o vizibilitate mai bună şi o mobilitate excelentă în jurul copacilor, a florilor şi a altor caracteristici ale peisajului. Vei găsi maşini de tuns iarba cu lăţimea cuprinsă între 70 şi 100 cm şi motoare de la 12 la 20 CP.

Pentru suprafeţele mici, poate fi potrivită o maşină de tuns iarba cu scaun, cu rotire zero sau un tractor cu motorul în faţă. Alege o maşină de tuns iarba cu cel puţin 14 – 16 CP şi o punte largă de tăiere – ar trebui să aibă cel puţin 20 de centimetri. În acest mod poţi fi sigur că finalizezi mai repede operaţia de tundere a gazonului.

 

Structura terenului care trebuie cosit

 

Dacă ai o curte plată, o maşină tipică de tuns iarba este suficientă. Însă, dacă terenul este înclinat sau denivelat, vei dori să iei în considerare o maşină de tuns iarba cu autopropulsie, în locul unei maşini pe care va trebui să o împingi. O maşină de tuns iarba cu roţi mai mari în spate este mai uşor de manevrat pe teren accidentat. Toate cositoarele pot călători pe terenurile denivelate, dar unele se descurcă mai bine pe versanţi decât altele.

Citeste si...
Aparatele de vibromasaj ajuta la slabit?

Trebuie să fii atent la cosirea versanţilor şi a dealurilor. Dacă utilizezi o maşină de tăiat iarba cu scaun, coseşte în sus și-n jos şi niciodată de-a lungul pantei. Siguranţă trebuie să fie pe primul loc, aşa că ai grijă la manevrele pe care le faci şi, totodată, îmbracă-te corespunzător când utilizezi maşina de tuns iarba.

 

Condiţia ta fizică

Când alegi o maşină de tuns iarba trebuie să ţii cont de vârstă şi de condiţia ta fizică. O cositoare cu autopropulsie poate fi mai potrivită, chiar şi pentru o curte foarte mică, dacă împingerea unei maşini de tuns iarba este dificilă pentru tine din punct de vedere fizic. De asemenea, o cositoare poate fi alegerea potrivită pentru o curte 2000 de mp, dacă eşti în imposibilitatea de a merge uşor în spatele unei maşini de tuns iarba.

 

Caracteristicile maşinii de tuns iarba

Cu toate că accesoriile sau caracteristicile suplimentare pentru o maşină de tuns iarba cresc preţul acesteia, merită luate în considerare. În topul opţiunilor este lama de mulcire care taie iarba fin şi, totodată, o împrăştie pe suprafaţa terenului ca îngrăşământ natural. În acest mod nu trebuie să colectezi iarba şi nici să o arunci. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, citeşte manualul pentru instrucţiunile de utilizare corectă a cositoarei în modul de mulcire.

Însă, maşinile de tuns iarba pot fi prevăzute şi cu containere pentru strângerea acesteia, ceea ce îţi va uşura mult treaba. Este de ajuns să parcurgi suprafaţa pe care vrei să o coseşti pentru ca iarba să fie tăiată şi, simultan şi strânsă. Nu îţi mai rămâne decât să o depozitezi pentru a o transforma în compost, sau să o arunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.