Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dat noi explicații privintoare la scalariile care au scăzut în 2018. Social-democrata susține că se știa de anul trecut că  aproape 3% din salariile bugetarilor vor scădea atât timp cât existau bugetari care aveau salariul mai mare decât șeful statului.

„Preşedintelui i-a scăzut la 12.204 lei net, ca urmare a majorării salariului minim şi a scăderii impozitului, de la 1 ianuarie a avut o creştere, dar salariul net este în continuare mai mic decât cel anterior aplicării legii salarizării, respectiv 13.338 de lei net. El determină maximum în sistemul bugetar”, a explicat ministrul Muncii. 

Lia Olguța Vasilescu a mai declarat că aproape jumătate din contractele de muncă din mediu privat au fost modificate în Revisal și că nu se preconizează scăderi salariale.

Citeste si...
Breking Guvernul a aprobat salariul minim diferențiat în funcție de studii și vechime

 

„În ceea ce priveşte mediul privat, menţionăm că MMJS a emis mai multe acte normative care să vină în sprijinul angajaţilor şi pentru a se evita situaţia ca patronii să profite de modificarea Codului Fiscal pentru a diminua salariile nete. În primul rând, s-a dat posibilitatea angajatorilor să facă modificări la contractele de muncă, până la data de 31 martie 2018. Până în acest moment, aproape jumătate din contracte au fost modificate în Revisal şi mai sunt 2 luni până la expirarea termenului, astfel încât presupunerea că, pentru restul de 50% vor scădea salariile, este fără fundament”, a declarat Vasilescu.