Featured, Ultima Ora

CSM acuză guvernul că a modificat OUG 7 intr-o formă neaprobată

Procurorii din CSM solicita in continuare abrogarea OUG 7 si acuza Guvernul ca adoptat OUG de modificare a OUG 7 in alta forma fata de cea pentru care s-a solicitat aviz de la Consiliu. De asemenea, Sectia transmite si cifre privind dosarele referitoare la magistrati.

„În urma centralizării punctelor de vedere exprimate în cadrul adunărilor generale ale procurorilor convocate prin Hotărârea nr. 95/20.02.2019, Secția pentru procurori informează opinia publică și corpul magistraților că toate adunările generale au susținut punctul de vedere al secției, în sensul abrogării tuturor prevederilor din OUG nr. 7/2019 referitoare la Ministerul Public.

CSM acuză guvernul că a modificat OUG 7 intr-o formă neaprobată

În acest context, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiţiei, prin 5 ordonanţe de urgenţă adoptate într-un interval de câteva luni, de natură a bulversa activitatea magistraţilor şi a instituţiilor din sistemul judiciar.

Totodată, Secția pentru procurori îşi exprimă dezaprobarea cu privire la împrejurarea publicării în Monitorul Oficial a unor acte normative emise de Guvern diferite în conţinut faţă de cele înaintate Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare.

Astfel, constatăm că în forma publicată în Monitorul Oficial a OUG nr. 12/2019 sunt prevăzute două noi articole referitoare la desfășurarea activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de către ofițeri sau agenți de poliție judiciară ori de către specialiști în domeniul prelucrării și valorificării informațiilor, economic, financiar, vamal, informatic, precum și în alte domenii, în condiţiile în care forma înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare nu cuprindea nicio dispoziție referitoare la această secţie.

CSM acuză guvernul că a modificat OUG 7 intr-o formă neaprobată

De asemenea, forma publicată în Monitorul Oficial a OUG nr. 8/2019 privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului UE 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European, cuprinde o modificare faţă de varianta avizată favorabil de către Consiliul Superior al Magistraturii, în sensul că din comisia de selecție face parte președintele Consiliului Superior al Magistraturii, iar nu un membru desemnat de Plen.

În contextul în care în spaţiul public au fost vehiculate informaţii contradictorii privind numărul şi modul de sesizare în cauzele penale privind magistraţi, Secția pentru procurori reaminteşte următoarele date statistice privind activitatea întregului Minister Public:

În cursul anului 2016 numărul total al cauzelor de soluționat a fost de 4.579, dintre care 94 de cauze înregistrate în urma sesizării din oficiu (2%), fiind soluționate un număr de 2.860 de cauze, 19 cauze prin trimitere în judecată și 2.841 de cauze prin clasare.
În cursul anului 2017 numărul total al cauzelor de soluționat a fost de 4.034, dintre care 77 de cauze înregistrate în urma sesizării din oficiu (1,9%), fiind soluționate un număr de 2580 de cauze, 10 cauze prin trimitere în judecată și 2569 de cauze prin clasare.
În prima jumătate a anului 2018 numărul total al cauzelor de soluționat a fost de 2.321, dintre care 39 de cauze înregistrate în urma sesizării din oficiu (1,68%), fiind soluționate un număr de 1.008 cauze, 3 cauze prin trimitere în judecată și 1.004 cauze prin clasare.
Cu referire la situația statistică a cauzelor preluate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, din raportul de activitate al Secţiei pe anul 2018 rezultă că au fost preluate 1242 cauze de pe rolul celorlalte parchete, dintre care 105 dosare au fost soluționate în cursul anului 2018, respectiv 103 cauze prin clasare, iar în 2 cauze s-a dispus trimiterea în judecată”, transmit procurorii din CSM.

blank