Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a răspuns solicitării procurorului-şef DNA referitor la prezenţa în comisia parlamentară de anchetă.
Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că solicitarea Laurei Codruţa Kovesi referitoare la prezenţa în comisia parlamentară de anchetă a fost primită la CSM în urmă cu o săptămână, iar Consiliul a şi răspuns, precizând cadrul normativ aflat în vigoare şi faptul că membrii CSM nu pot să spună nimănui dacă să se ducă sau nu la o audiere.
Astfel, CSM i-a comunicat procurorului-şef DNA că există hotărâri de plen prin care s-a apreciat că un magistrat nu trebuie să se prezinte în astfel de comisii pentru că ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, că sunt şi două decizii ale Curţii Constituţionale, iar, având în vedere toate aceste lucruri, Kovesi urmează să aprecieze dacă va merge sau nu, potrivit sursei citate.
Surse din cadrul CSM au mai arătat, pentru MEDIAFAX, că, potrivit legislaţiei în vigoare, nu există o normă legislativă prin care Laura Codruţa Kovesi să fie obligată să se prezinte în faţa unei astfel de comisii de audiere, decizia Curţii Constituţionale nefiind în vigoare, nefiind publicată în Monitorul Oficial şi nici motivată, prin urmare nu poate fi luată în considerare.
Laura Codruţa Kovesi a fost invitată de mai multe ori pentru a fi audiată în Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, însă aceasta a refuzat să vină în faţa parlamentarilor. 
Pe 10 iulie, membrii Comisiei parlamentare de anchetă au decis să-i sesizeze ministrului Justiţiei faptul că procurorul-şef al DNA refuză să se prezinte la audieri. 
Într-un interviu acordat ziare.com, şeful DNA a anunţat că a solicitat CSM un punct de vedere pe acest subiect. ”La prima şi a doua invitaţie am invocat precedentul din 2007 şi hotărârile CSM. Am primit din nou invitaţie şi atunci am solicitat punctul de vedere al CSM. Dacă CSM va spune că un procuror sau un judecător e obligat să dea explicaţii în Parlament, o să vedem”, a spus aceasta.

Citeste si...  Medicii de familie primesc mai multi bani