Actualitate, Stiri, Ultima Ora

CSM a avizat arestarea șefei DIICOT, Alina Bica. Codruța Kovesi: ”Nu este un conflict personal”.

Consiliul Superior al Magistraturii, Secția Procurori, a dat astăzi aviz favorabil arestării procurorului șef al DIICOT, Alina Bica, după ce DNA a depus o nouă cerere în acest sens. Bica a fost audiată aseară mai multe ore la sediul DNA, după care a fost reținută pentru 24 de ore, fiind acuzată de abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea unui teren pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Prejudiciul în acest caz se ridică la 62 demilioane de euro.

alina-bica-guvern-465x390

Cutea Supremă judecă dosarul la ora 16.30. Alina Bica va fi prezentată judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Aseară, secția procurori a CSM a avizat reţinerea ei pentru 24 de ore şi doar arestarea la domiciliu a şefei DIICOT, însă a revenit asupra deciziei după ce DNA a trimis mai multe documente.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat astăzi că DNA are în investigare fapte de corupție comise de magistrați și că ”nu este un conflict personal, așa cum s-a vehiculat în mass-media”. ”Nu suntem structuri în competiție. Când sunt incidente de acest gen nu trebuie să aruncăm o culpă asupra întregului colectiv. Nu suntem structuri în competiţie, suntem structuri care colaborăm foarte bine instituţional. Atunci când sunt incidente de acest gen, când sunt colegi magistraţi suspectaţi că au comis diverse fapte, nu înseamnă că trebuie să aruncăm o culpă instituţională asupra întregului colectiv. Atât în cadrul DNA, cât şi în DIICOT am avut situaţii de acest gen. Pot să vă spun că am avut la DNA procurori care au fost suspectaţi şi care au fost arestaţi preventiv pentru corupţie, dar acest lucru nu înseamnă că toată instituţia este de vină. Nici DNA, nici DIICOT, nu înseamnă un om. Faptul că un procuror din DIICOT este suspectat de fapte de corupţie, nu înseamnă că toată lumea din DIICOT a comis aceste fapte”.

Întrebată cine urmează, șefa DNA a răspuns: ”Cine a comis fapte de corupție”. ”În cursul zilei de ieri, s-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie şi cu privire la alte persoane. Nu pot în acest moment să fac publice numele sau faptele noi deoarece persoanele care sunt implicate în investigaţie nu au luat toate la cunoştinţă de săvârşirea acestor infracţiuni. Pot să vă zic că sunt atât fapte, cât şi persoane noi. Vom verifica absolut toate aspectele care decurg din declaraţiile martorilor, din înscrisurile care au fost ridicate, pentru că mare parte din probatoriu se bazează pe documente. Pot să vă spun că au fost persoane, care, fiind audiate în anchetă, au colaborat cu procurorii DNA, au făcut denunţuri şi au adus la cunoştinţa procurorilor şi alte fapte care s-au săvârşit în acest dosar”, a precizat Kovesi.

De asemenea, întrebată de jurnaliști dacă DNA anchetează deplasarea la Paris, din februarie, a Elenei Udrea cu șefa DIICOT, Laura Kodruța Kovesi a precizat:  „Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în acest caz. Sunt elemente care țin, poate, de încălcarea statutului de magistrate, nu sunt elemente de natura penală”.

Ancheta DNA

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, susțin procurorii, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

”Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, susțin procurorii DNA.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase. Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, au fost reținuți joi noaptea pentru abuz în serviciu.

Caracatița retrocedărilor

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vişoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro şi Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Cel care a întocmit raportul de evaluare, expertul Nuţiu Emil de la SC Business Evaluator SRL, a fost reţinut, sub acuzaţia de abuz în serviciu. În cazul lui Sergiu Diacomatu, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, iar deputatul Marko Attila a fost pus sub urmărire penală. Tot sub control judiciar este cercetat, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Gheorghe Stelian, care, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu cei trei oameni de afaceri 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

blank