CSAT ii aduce fata-n fata pe Dancila si Iohannis pe data de 11 decembrie, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 13.00, informează Adminstrația Prezidențială. Înaintea ședinței este posibilă o discuție între președintele Iohannis și premierul Dăncilă pe tema numirii celor doi miniștri.

„Pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: • Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028; • Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019; • Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019; • Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2019”, precizează reprezentanții Administrației Prezidențiale, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că „în cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”.

Referitor la următoarea ședință a Consililui Suprem de Apărare a Țării (CSAT), ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leș, a declarat, marți, că „este foarte posibil” ca la următoarea ședință să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov. Ministrul a afirmat că situația Mării Negre este o prioritate pentru România.

„Profilul strategic al Mării Negre este ca și prioritate în Ministerul Apărării și în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum România și-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianțelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo știm și analizăm împreună cu structurile NATO”, a adăugat Leș.

Citeste si...
Iohannis a chemat partidele la Palatul Cotroceni în vederea consultărilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 26 noiembrie, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părţilor implicate să trateze cu calm conflictul.

La finalul lunii noiembrie, forțele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov.

În contextul ședinței CSAT, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că dacă președintele Klaus Iohannis va dori să discute despre numirile miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării Regionale, ea are ”toată deschiderea de a purta această discuție”.

”Dacă dl. președinte va avea disponibilitatea, dacă va dori să discutăm despre aceste două numiri (la ministerele Transporturilor și Dezvoltării Regionale – n.r.), așa cum am procedat de fiecare dată, voi avea toată deschiderea de a purta această discuție. Dacă nu, nu avem decât o singură alternativă, aceea de a aștepta hotărârea CCR, pentru că am văzut că dl. poreședinte nu vrea să facă nicio nominalizare până la decizia Curții Constituționale”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată dacă va avea marți o discuție cu președintele Klaus Iohannis înaintea ședinței CSAT.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la o decizie privind numirile de la ministerele Dezvoltării și Transporturilor, că analiza este încă în lucru, dar remanierile sunt făcute de ochii lumii, fiind înlocuiți oameni slabi cu alții și mai slabi.

Întrebat care este soluția pentru a ieși din impas Cabinetul Dăncilă, șeful statului a spus: „Soluția e a PSD. Nu au decât să vină cu oameni performanți. Nu am finalizat analiza”.