Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit, miercuri, într-o şedinţă convocată de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta măsurile necesare în contextul evoluţiei cazurile a coronavirusului.

CSAT, în ședință pe tema coronavirusului

Sinteza declarațiilor șefului statului:

– Până în acest moment când vă vorbesc nu avem niciun caz confirmat în România. Chiar acum câteva minute am primit și rezultatele din Gorj care sunt negative. Dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat.

– Trăim într-o lume aflată în continuă mișcare.

– Le-am cerut decidenților să rămână implicați. Responsabilitate, dar cu calm.

– În ședința CSAT am subliniat nevoia de comunicare între toate structurile implicate în lupta cu coronavirus.

– Este nevoie de un efort comun și unitare. Aplicare rigurorasă și fără abateri a măsurilor de prevenție. Am hotărât ca pe lângă măsurile deja stabilite să fie suplimentate măsurile de control.

– Ministerul Sănătății va asigura personalul necesar în aceste puncte de trecere a froniterei. În eventualitatea confirmării cazurilor de coronavirus este esențial protejarea personalului medical.

– Ca atare, o atenție specială trebuie acordată protejării acestei categorii mai vulnerabile.

– Se va implementa rapid linia telefonică de la Ministerul Sănătății dedicată celor care solicita informații despre coronavirus.

– Reiau apelul la calm pe care l-am făcut și acum 2 zile, întrucât nu există motive panică.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a decis convocarea CSAT pentru o informare referitoare la măsurile în cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii la nivel naţional.

CSAT, în ședință pe tema coronavirusului

„Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi, dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14:00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Citeste si...  Ministrul Natalia Intotero: Facem demersuri pentru înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni

El a afirmat că autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei.

Apelul lui Iohannis

„Fac un apel la calm către cetăţeni şi-i îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja”, a spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a făcut apel la mass-media să evite “senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei”, şi la politicieni să nu “speculeze această situaţie în mod oportunist”.

„Am observat deja mai multe luări de poziţie, prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste, de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!″, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că situaţia din Italia generează multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetăţenilor români, şi a menţionat că se află în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului român, pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români.