„Așteptăm până luni răspuns la propuneri. Vom avea fie guvern USD, fie guvern USL”

crin antonescu 6_rsz

Liderul PNL, Crin Antonescu, a susținut miercuri o conferință de presă pe tema crizei prelungite din interiorul USL.

„Am avut o scurtă întâlnire cu domnul Victor Ponta, prim ministrul, care a fost dedicată situației din Guvern. După demisiile miniștrilor Chițoiu și Gerea, premierul trebuia să trimită niște propuneri. Domnia sa mi-a propus ca interimari pentru aceste două ministere să fie numiți actuali miniștri liberali. Am declinat această propunere, arătând că putem merge cu numiri definitive, încheind în mod cât se poate de rezonabil criza din interiorul Guvernului. Am acceptat și varianta de a fi numiți și interimari astăzi miniștri liberali, cu condiția ca luni să mergem în Parlament. Premierul a respins propunerile noastre și a luat decizia de a numi interimari din USD”, a spus Crin Antonescu în cadrul conferințe de presă organizată la sediul PNL.

„PNL avea propuneri agreate de premier, PNL nu cerea nimic în plus față de ce-i revenea în înțelegerea inițială. Domnul Ponta și USD-ul au inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe domnul Ionannis ca vicepremier. Domnul Ponta construiește un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL. Noi nu avem niciun motiv să acceptăm transformarea forțată, agresivă, a USL într-o construcție pesedistă, cu partide artificiale, care nu mai păstrează din USL decât două litere, pentru înșelarea alegătorilor”, a mai spus președintele PNL.

„Nu avem niciun motiv să renunțăm la propunerile noastre pe care premierul le-a agreat. PNL este ferm în această poziție. S-a prelungit o criză pentru că s-a tras de timp, după cum domnul Victor Ponta a mărturisit (…) Faptul că nu ni s-a dat un răspuns formal privind propunerea noastră de respingerea legii amnistiei, faptul că în cazul lui Vlad Cosma s-a manifestat o altă majoritate în Parlament, mă face să cred că se dorește intrarea într-un program politic de care noi nu suntem răspunzători și pe care cetățenii României nu l-au validat prin vot. Răspunsul este la domnul Victor Ponta”, a mai spus Crin Antonescu.

„Domnul Klaus Iohannis nu este o sperietoare pentru nimeni, nu este nici un premier din umbră, nici un element al unei alte construcții politice, este un om care a câștigat un anumit prestigiu în comunitatea sa și în spațiul politic românescu. Am reușit să-l aducem în rândurile partidului nostru și să se implice în actualul guvern. E un om gata să lase primăria pentru care a fost ales cu 80% pentru a servi cetățenii și România în guvern, nu cu alte ambiții și scopuri, la vedere sau ascunse. De ce domnul Ponta, de ce PSD-ul, de ce aliații săi artificiali acceptă orice formulă, mai puțin pe cea care PNL are dreptul? Asta ne arată încă o dată că domnul Ponta are alte gânduri, că PSD-ul și ceilalți au alte gânduri. Dacă intențiile, programul, principiile cu care noi i-am chemat pe cetățenii României la vot ar fi în continuare de actualitate pentru partenerii noștri, n-ar avea motive decât să se bucure de alăturarea domnului Iohannis. Până luni, Victor Ponta și PSD pot da răspunsul corect. Noi suntem încă aici, noi suntem pe pozițiile pe care cetățenii României ne-au mandatat să fiu”, a dat Crin Antonescu un ultimatum.

De asemenea, Crin Antonescu a catalogat PSD de înființare a USD ca fiind una „parșivă”: „Cererile noastre sunt pe diverse paliere. Țara trebuie să aibă un guvern funcțional. Dacă se procedează normal și dacă propunerile noastre pentru postul de vicepremier și cele de miniștri sunt acceptate, guvernul va funcționa. Am văzut un răspuns parșiv. S-a făcut USD-ul pentru că PNL-ul a vrut să meargă pe liste separate la europarlamentare. Primul partid care a vrut să meargă separat la europarlamentare a fost PSD-ul. Luni seara sau marți, România va avea fie un guvern USD, fie un guvern USL. Noi am cam fost dați afară de la guvernare. Să fie clar, un guvern USD e lipsit de legitimitate și îi vom cere demisia imediată”.

 

 

Citeste si...  Seful Politiei Romane, Petre Toba sustine ca nu a fost chemat de Ponta la Guvern pentru a discuta cu Adrian Duicu!