Actualitate, Featured

Criza sanitară a afectat grav legumicultorii. Iată ce măsuri a luat Guvernul

Legumicultorii români sunt grav afectați de criza sanitară. Vânzările în piețe au scăzut drastic, iar unii dintre ei nu știu cum să-și trimită marfa în hipermarketuri.

Ministerul Agriculturii a lansat o platformă online unde producătorii anunță ce au de vânzare și promite că îi va pune în legătură cu retailerii. În același timp, ministrul Agriculturii le cere primăriilor să țină toate piețele deschise și le transmite românilor că e mai puțîn periculos să-și facă aprovizionarea din piețe decât din magazinele de cartier.

Bazinul legumicol Matca este unul dintre cele mai mari din țară. Au ieșit castraveții, salată, ceapă, usturoiul și ridichile. Florin Ciocan este șef de asociație în comună și spune că are tot mai puțini cumpărători.

Florin Ciocan: „Singura problemă pe care o mai avem este cu distribuția. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să supraviețuim. Nu vrem să ne îmbogățim, să supravietium, să hrănim și populația în același timp”.

De la el, castraveții pleacă la vânzare cu 3 lei kilogramul, iar salata, cu un 1 leu bucata. Spune că ridichile le aruncă. S-au ieftinit așa de mult, încât prețul nu-i mai acoperă costurile de cules. Iulian Lupu, un alt agricultor, se plânge că prețurile sunt cu 50% mai mici ca anul trecut.

Iulian Lupu la timpul asta lupta cu legumicultorii din comuna Matca, jud Galați: „La timpul ăsta, undeva la 7-8 lei trebuia să fie prețul. Având în vedere coronavirusul care este, nu este plătit. Piața este blocată. Astăzi a fost prețul la Matca 3 lei. Doar 3 lei. În ritmul asta, nu dăm înainte”.

Piața din Galați ar trebui să fie unul dintre punctele de desfacere pentru toți acești legumicultori. Doar că, de când cu Covid-19, aici bate vântul.

În Albă Iulia, aceeași poveste: nu mai vine lumea la piață.

Ministerul Agriculturii a lansat o platformă online unde fermierii anunță ce și cât au de vândut.

Între timp hipermarketurile se confruntă cu probleme la aprovizionarea de pe piețele externe. În România, 70% din carnea de porc consumată vine de peste granițe, după ce pesta porcină i-a îngenunchiat pe producătorii autohtoni.

Blocajele din lanțurile de distribuție îi lovesc pe mici producători, cum este ferma Catean din Brașov.

Urmează paștele, iar ciobanii nu sunt fericiți ca în anii trecuți. Ministrul Agriculturii spune că românii vor putea să-și cumpere mieii direct din ferme, de Paște.

Organizația pentru Agricultură și Alimente din cadrul ONU avertizează că ar putea urmă o criză a alimentelor în următoarele luni dacă nu se iau măsuri de pe acum.

 

 

blank