Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la manete și, influențată de camarila pe care și-a creat-o, s-a distanțat de liderul PSD, Liviu Dragnea, afirmă Ion Cristoiu. Jurnalistul a declarat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că Viorica Dăncilă ar putea fi înlocuită după alegerile europarlamentare, transmite Mediafax.

Ion Cristoiu spune că tensiunile între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă nu puteau fi evitate, iar acestea au apărut din relația de putere.

“Erau tensiuni inevitabile, așa cum au fost inevitabile între el (n.r. Liviu Dragnea) și Grindeanu, și între el și Mihai Tudose, pentru că sunt tensiuni ivite din relația de putere. În cazul PSD de după decembrie 2016 din start a fost o schizofrenie. Era imposibil ca premierul să fie premier și șeful partidului să fie altul. Nu există. În postdecembrism, șeful partidului a fost și premier”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul consideră că Liviu Dragnea s-a înșelat atunci când a pus premieri crezând că-i vor fi obedienți, iluzie care a dus la apariția conflictelor între șeful Guvernului și liderul partidului. “Și atunci, inevitabil domnul Dragnea, care nu cunoaște fărâmă de istorie, a crezut că pune pe X, pe Grindeanu, apoi pe Tudose, apoi pe Dăncilă, pentru că în felul acesta el va stăpâni, iar ăia vor fi niște rotițe. Ori, viața și istoria arată că nu are cum. În momentul în care ajungi premier al României, într-o democrație, ajungi la manete, ajungi chiar și inevitabil să intri în conflict cu șeful partidului dintr-un sinplu motiv: ești obligat să rezolvi probleme de minut, nu știu, ești premier și ai nevoie să iei o decizie. Ce faci? Îl suni pe domnul Dragnea și îi spui: Alo, domnul Dragnea, ce ziceți? Să iau decizia asta?”, a punctat Ion Cristoiu.

Mai mult, spune jurnalistul, premierul Viorica Dăncilă a dat și ea de gustul puterii, chiar dacă mai greu, și s-a răzvrătit împotriva liderului PSD, influențată de oamenii din anturajul său.

“Doamna Viorica Dăncilă a dat și ea de gustul puterii. Probabil mai greu decât ceilalți. (…) Inevitabil, conflictele cu președintele, conflictele președinte premier, premierul își face o camarilă, nu are cum, inevitabil, Cotroceniul își face o camarilă, în cazul de față domnul Dragnea și-a făcut o camarilă, domnul Dragnea o avea, între timp și-a făcut și ea o camarilă, consilieri, apropriați, oameni de afaceri, jurnaliști, care-i spun: ‘Stai puțin, doamna Dăncilă, ești supusă lui ăla? Cine-i ăla?’”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a adăugat că obediența a fost singurul motiv care a recomandat-o pe Viorica Dăncilă pentru postul de premier și a dezvăluit discuții din partid înainte de numirea ei. “Ea a plecat din start la acest drum de premier cu o idee de ‘modestă’. Adică, ‘lasă că o să fiu eu acolo…fac ce spune domnul Dragnea’. În timp ce Grindeanu și Tudose erau oameni care aveau pretenția să fie premier, doamna Dăncilă a fost pusă, nu știu, cum m-ați pune pe mine astronaut. Adică, nu avea nicio legătură cu funcția asta. O recomanda că era supusă. Domnul Dragnea a pus pe cineva care să fie supusă. Și, ca să vă dau o știre din cafenele, unii lideri PSD spun că s-a întâmplat în felul următor: după ce l-a dat jos pe Tudose, ei s-au întâlnit, fără Dragnea, și au zis: ce facem? Că dacă punem pe unul dintre noi, Dragnea iar dă jos Guvernul. Și aunci, zic ei, au ajuns la concluzia să o pună pe Dăncilă”, a povestit Ion Cristoiu.

Citeste si...
Accident dramatic la o cursă de ciclism din Polonia: Un sportiv olandez, în comă

În opinia sa, Viorica Dăncilă va fi înlocuită dacă PSD va câștiga alegerile europarlamentare, iar Liviu Dragnea va fi achitat în dosarul angajărilor fictive de la DGSAPC Teleorman.

“După alegerile europarlamentare, în funcție de rezultat, o să o dea jos. În funcție de două lucruri: dacă scapă Dragnea acum de hotărârea Înaltei Curți, dacă e achitat. Dacă nu e achitat, doamna Viorica Dăncilă a învins, ea va deveni președinte interimar și premier, s-a terminat până după prezidențiale. Dacă nu, atunci mai e un alt hop, și anume rezultatul la europarlamentare”, a explicat jurnalistul.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu nu a exclus posibilitatea unei candidaturi la prezidențiale din partea PSD la prezidențiale a Vioricăi Dăncilă dacă Liviu Dragnea va fi condamnat. “Nu e exclus. Știu eu ce e în….să știți că în momentul în care ajungi acolo și te ține Timmermans de mână și tu crezi că Timmermans e un fel de Napoleon I combinat cu Napoleon al III-lea … Ea e fericită că ăia de acolo, ștabii de acolo o țin de mână. Mare lucru”, a conchis Ion Cristoiu.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi seară că nu a mai discutat așa de mult cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele luni, precizând că aceasta a devenit în ultima perioadă mai stăpână pe Guvern. „Nu vreau să facem pereche Dăncilă-Toader”, a spus Dragnea. De asemenea, întrebat miercuri dacă Parlamentul va modifica proiectele Codului penal și Codului de procedură penală, Liviu Dragnea a spus că Legislativul a luat o pauză pentru a fost păcălit de către Guvern, însă acum forul legislative își va relua atribuțiile.

La 18 martie, judecătorii instanței supreme au stabilit ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman pe data de 15 aprilie, punându-li-se în vedere aparatorilor să fie pregătiți pentru dezbateri.

În acest caz, există posibilitatea ca avocații să pună concluziile, iar procesul să se încheie prin pronunțarea unei sentințe definitive.

Emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 14 aprilie 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX și Gandul.info.