Actualitate, Featured

Cristoiu face dezvaluiri despre acoperitii din presa

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, într-un interviul pentru Gândul și MEDIAFAX, că îi cunoștea pe acoperiții din redacția pe care o conducea și acum poate indica cine acționează la comandă, susținând că cei mai periculoși sunt “sergenții majori mesianici”.

 

“La un moment dat au ajuns ca niște șoareci într-un sac, au fost extrași cu totul, s-au dus la România Liberă, că le-am urmărit drumul și acum sunt pe la altele, o revistă cu titlu occidental”.

Ion Cristoiu afirmă că răsplata este o funcție, un post sigur și grija pe care sistemul o poartă acestor oameni care sunt manevrați la comandă. „E o mașinărie infernală și nu cred că o va sparge vreodată cineva pe lumea asta”.

“Unul dintre sisteme e în felul următor: se ia un cârnățar, care habar nu are de presă și îi spune: ‘Matale preiei ziarul x și spune nu plătești matale, plătim noi’ (…) Sergentul major mesianic este un lucrător din instituțiile de forță convins că el e mesianic. Cel mai periculos lucru”.

Redăm o parte din interviul acordat de jurnalistul Ion Cristoiu:

Adrian Sârbu: La „Evenimentul Zilei” ai avut jurnaliști acoperiți pe care i-ai știut?

Ion Cristoiu: Da.

Adrian Sârbu: Și i-ai tolerat? Sau de ce i-ai tolerat?

Ion Cristoiu: Pentru că era singura mea legătură cu ei. Eu eram certat cu Măgureanu, dar erau momente când Măgureanu mă suna că vrea să dea un material, nu de publicitate, un document. Eu întrebam ‘Cine-l scrie?’ Spunea ‘Spuneți-i lui X’.

Adrian Sârbu: Deci îi tolerai. Dar îi știai…

Ion Cristoiu: Apar la televizor unii. Eu știam că ăia de la servicii spuneau ‘i spuneți lui X’ Și mergeam: Măi X,Y, mergi și ia legătura cu Măgureanu.

Adrian Sârbu: Pe acoperiții de azi îi cunoști?

Ion Cristoiu: Acoperit în presă este o mare misiune. Nu, sunt de regulă fripturiști. Fie că sunt încântați că cei de la servicii le acordă atenție, bucuroși că stau pe la mese de vorbă cu generalii X și Y, fie că sunt, nu neapărat finanțați, dar nu știu dacă ați văzut: sunt câțiva colegi din presă care niciodată nu rămân fără serviciu. Noi, care am lucrat în presa de concurență știm: te-au dat afară de la Evenimentul Zilei te duci acasă, unde mă duc? Este o ciudățenie: pleacă de acolo, se duc dincolo, ajung fără pic de talent redactori șefi și atunci sistemul are grijă de ei.

Adrian Sârbu: Acesta este străvechiul sistem al rotației cadrelor.

Ion Cristoiu: Da, e important asta. Pentru că asta îi face dependenți. Dacă unii dintre ei ar fi talentați și buni profesional, o iei razna față de ceilalți. Dar dacă tu ești mediocru și ei te-au cocoțat acolo șef de site, mai iei și niște parale, la un momentat dat zici ‘Dacă plec de aici, unde mă mai duc’. Există mai multe sisteme ale lor de a influența presa, care e justificată prin interesul național. Ei spun: dacă la un moment dat o revistă devine fascistă…Unul dintre sisteme e în felul următor: se ia un cârnățar, care habar nu are de presă și îi spune: ‘Matale preiei ziarul x și spune nu plătești matale, plătim noi’.

 

Adrian Sârbu: Un acoperit al securității, un tovarăș cu activități economice pentru Secu.

Ion Cristoiu: Da, interfață numai pentru ei. Sau îl descoperă. Și zice cu ocazia asta ‘matale nu faci nimic, dar îi iei pe X,Y,Z’ și atunci se face o echipă, un nucleu, după părerea mea și Dan Andronic o să vă spună, la Evenimentul Zilei când a ajuns Dan ori i-a găsit, ori i s-au impus și norocul lui e că la un moment dat au ajuns ca niște șoareci într-un sac, au fost extrași cu totul, s-au dus la România Liberă, că le-am urmărit drumul și acum sunt pe la altele, o revistă cu titlu occidental. Și atenție, cel care ia din sac e unul. La un moment dat unul spune ‘Plecăm. Ne luăm cortul, aici nu mai e de trai’, mergem dincolo. Și acolo vin toți. Și ei primesc, în anumite momente, dispoziții.

Sunt două nivele de ordine: unul de consum- ei laudă SRI în fiecare zi. Dar există ca la prezidențiale, când mulți oameni din presă mi-au spus ‘domnule, nu mă mai înțelegeam cu nimeni’. Erau oameni până atunci normali și deodată, ca la un semn, au devenit pro-Iohannis. 2014, sau după Colectiv. Ei sunt neutri, dar în anumite momente și semnul când ceva se întâmplă e când se activează toți. Când până atunci unii o făcuseră pe independenții, pe anti-sistem. Oricum, e o mașinărie infernală și nu cred că o va sparge vreodată cineva pe lumea asta.

Adrian Sârbu: Nu sunt de acord cu tine că în vremea statului de drepți Securitatea, odată confiscând statul, a reușit să ia puterea presei. Și cu siguranță momentul cel mai de jos al puterii presei a fost 2015 și atunci, cu toată modestia ta de locuitor de seamă, sper cu bust în viitor, al comunei Găgești, ai făcut un lucru care mi se pare extraordinar. Nu mi s-a părut, ai făcut un lucru extraordinar și exemplar pentru un jurnalist, da? Te-ai ridicat singur împotriva acestui sistem. Ai inventat conceputul ”Binom” și ai fost singurul om care în primăvara lui 2015, când într-adevăr Binomul-Securitatea, prin acoperiți, practic domina România, de la clasa politică până la media, ești singurul care te-ai ridicat împotriva lor. Ai primit vreun mesaj negativ, de intimidare?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că tactica lor e foarte interesantă. Cel puțin față de mine este izolarea. Dacă observați, iau orice la emisiune la care mă duc eu seara, nu comentează, nu dă știre, nu nimic. Nici măcar ăia la care mă duc.

Adrian Sârbu: Mergi în fiecare seară la trei emisiuni, îți faci singur distribuția

Ion Cristoiu: Odată ar trebui făcut chiar un simpozion despre tactici. Una dintre ele este: Nu-l iei în serios. ‘A zis cutare’. Băieții au nervii tari. ‘Nu-i nimic, ne-a atacat….’

Adrian Sârbu: Eu vreau să setăm acest lucru. Ești singurul care în vara lui 2015 s-a ridicat împotriva sistemului.care confiscase clasa politică, confiscase media, confiscase justiția și dicta. Astăzi, dacă ar fi să personalizezi acest sistem, și îți spun de ce nu sunt de acord că presa nu are putere. E principala probă că presa, printr-un singur om, a avut putere. Cum ți-ai personaliza acel sistem în vara lui 2015?

Ion Cristoiu: Eu am inventat un alt termen ‘sergenții majori mesianici’. Sergentul major mesianic este un lucrător din instituțiile de forță convins că el e mesianic. Cel mai periculos lucru. Componentele acestea ale Binomului- erau convinși și sunt încă, nu reușești să îi convingi că bat câmpii, nu, ei cu interesul national, dacă n-ar fi țara s-ar prăbuși. Păi da, dar de ce faceți aia?…’E nevoie de interesul național’. De aici a venit și forța lor. Ei nu făceau din corupție, nu făceau pentru bani. Ei chiar erau convinși. Sigur, când ți se spune că ești mesianic, ești mesianic. Ea era personalizată de un cuplu: Florian Coldea- elementul de bielă, masculul și Codruța Kovesi care îndeplinea. SRI-ul își îndeplinise visul de a avea direcție penală, marea problemă a serviciilor secrete de după ‘89 li s-a luat direcția de anchetă. Și atunci reușiseră această performanță. Când aveau ceva de rezolvat, în sensul de scos din joc, că nu luptau împotriva corupției, le rezolva DNA-ul. Nu cred că acum perechea asta mai este, dar nu e prea târziu să o refacem, să știți.

blank