Actualitate, Stiri

Crin Antonescu se vrea prieten cu strada sau provoacă o criză în coaliţie?!

Antonescu: „Proiectul Rosia Montana trebuie respins. Nu se poate guverna dupa strada, dar nu se poate guverna ignorand strada”

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana trebuie respins, precizand insa ca este vorba de punctul sau personal de vedere, si nu al liberalilor.

Antonescu„Astazi, desi discutiile din Parlament nici nu au inceput, am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana. Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut. Proiectul fie ar trebui retras, cea ce probabil nu e cazul, din moment ce guvernul a decis sa-l trimita, fie cred ca trebuie respins”, a spus Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa organizata la sediul PNL, in care a precizat ca nu vorbeste in calitate de presedinte al partidului, de sef al Senatului sau de „probabil candidat la presidintie”.

„Astazi, desi discutiile din Parlament nici nu au inceput, am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana. Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut. Proiectul fie ar trebui retras, cea ce probabil nu e cazul, din moment ce guvernul a decis sa-l trimita, fie cred ca trebuie respins”, a spus Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa organizata la sediul PNL, in care a precizat ca nu vorbeste in calitate de presedinte al partidului, de sef al Senatului sau de „probabil candidat la presedintie”.

El a precizat ca a ajuns la aceasta concluzie „nu din motive tehnice, pentru ca acest proiect nu ar avea sansa de a fi fezabil sau eventual util, ci pentru ca exista consecinte si realitati majore care impiedica in acest moment realizarea acestui proiect”, in conditiile in care „proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca”.

Crin Antonescu si-a argumentat decizia de a nu sustine proiectul prin faptul ca „un numar semnificativ de cetateni nu au incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni”.

Un alt argument invocat de Crin Antonescu este legat de existenta unei „cantitati uriase de suspiciune ca decidenti politici in aceasta chestiune nu ar actiona conform cu interesele publice nationale legitime”.

„Nu cred ca cineva dintre decidentii importanti – presedinte, prim ministru, alti lideri politici, sunt angajati intr-un lobby specific al companiei RMGC, ca au fost cumparati (…) dar sentimentul la o mare parte din opinia publica romaneasca ca asa ceva s-ar putea intampla e un al doilea motiv extrem de important care necesita stoparea proiectului”, a adaugat acesta.

Crin Antonescu a vorbit si despre „fragilitati ale proiectului initiat de guvern”, in conditiile in care „chiar premierul ne spune ca va vota impotriva lui, in calitate de parlament”. In plus, exista un raport de aviz cu numeroase „obiectii din partea Ministerului Justitiei” iar in ceea ce priveste raportul de mediu, „esential”, apare o „situatie inedita in care ministrul de resort spune ca va da sau nu avizul in functie de votul din parlament”.

„Pozitia mea e aceea ca acest proiect, in acest moment, trebuie respins. Nu vorbesc deocamdata in numele PNL, nu am avut o dezbatere si o decizie pana in acest moment” dar „situatia mea ca eventual candidat la presedintie ma obliga sa imi asum o pozitie. Eu nu pot sa ma ascund dupa votul majoritar al Parlamentului”.

PNL urmeaza sa ia o decizie in ceea ce priveste acest proiect, a continuat Antonescu, precizand insa ca nu este un ecologist: „Respect ecologistii, eforturile tuturor celor preocupati de un mediu sanatos, de un climat care sa concorde cu standardele europene in secolul XXI”.

Intrebat de ziaristi cum va vota in cazul unei discutii in Parlament asupra proiectului exploatarii de la Rosia Montana, liderul PNL a raspuns: „Impotriva, cred ca era destul de clar”.

„De buna seama ca noi nu legiferam in functie de manifestatii de strada, de buna seama ca un guvern nu trebuie sa ia decizii in functie de o manifestatie sau alta, dar sunt manifestatii si manifestatii, sunt semnale publice care au o greutate ce nu poate fi ignorata. Nu se poate guverna dupa strada, dar nu se poate guverna ignorand strada. Ceea ce spun acesti oameni nu poate fi ignorat de nimeni.

Nu impartasesc toate punctele de vedere ale manifestantilor, nu sunt un ecologist, dar sunt un om politic care crede ca nu se pot angaja mari decizii de anvergura nationala intr-o situatie de scindare, de majora suspiciune asupra decidentilor”, a incheiat seful liberalilor.

blank