Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 2 sau 9 noiembrie

Antonescu-2

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat luni ca USL a convenit asupra modificarii legii electorale, astfel incat Camera Deputatilor va avea 300 de membri, care vor fi alesi prin vot proportional direct.

Unul dintre obiective USL in acest an este modificarea legii electorale, cu un numar maxim parlamentari in Camera, 300, „si in care revenim la formula proportionalitatii directe, vot de liste pentru Camera Deputatilor”, a spus Antonescu, intr-o conferinta comuna de presa cu Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin.

In opinia sa, acest sistem de vot pe liste permite „reprezentarea la nivel politic a tuturor fortelor semnificative, pentru a permite cea mai buna reprezentare a curentelor politice cu sustinere populara”.

„Noi nu prevedem numarul maxim de 300 de deputati ca sa ii dam satisfactie lui Traian Basescu, ci pentru ca e o cifra potrivita si asigura intarirea functionarii si prestigiului Parlamentului. Trecem si in Constitutie acest lucru”, a argumentat Crin Antonescu.

Intrebat cati membri va avea camera superioara a Parlamentului, Senatul, Antonescu a raspuns ca nu poate preciza inca acest lucru, in conditiile in care acest lucru depinde si de adoptarea viitoarei Constitutii.

Practic, liderii USL aruncă praf în ochi cu locurile din parlament, numai să vină românii la vot!

USL lucra de o bună perioadă la un proiect de modificare a legii electorale pe un sistem mixt care are ca scop separarea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. La acel moment, pesedistii si liberalii porneau de la un sistem bicameral cu aproximativ 400 de parlamentari, care se bazeaza pe principiul separarii atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului.

Mai exact, Senatul ar trebui sa aiba ca atributii, in viziunea USL, doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale. USL lua in calcul varianta ca fiecare judet sa fie reprezentat de catre doi senatori, astfel incat numarul maxim al reprezentantiilor Camerei Regionale sa fie in jur de 100.

Tot astăzi, liderii USL au anunţat data alegerilor prezidenţiale, fixate pentru 2 sau 9 noiembrie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că USL a decis organizarea prezidenţialelor cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte. Alegerile prezidenţiale ar urma să fie organizate în 2 sau 9 noiembrie.

„E normal să nu lăsăm spre sfârşitul lunii decembrie aceste alegeri, ci să le facem cu 45 de zile înainte ca tranziţia de mandat să se poată face imediat, după expirarea mandatului preşedintelui în curs”, a spus Crin Antonescu.

Totodată, liberalul a precizat că, prin această decizie, „nu se știrbește nicio zi a actualului mandat” al președintelui Traian Băsescu.

 

Citeste si...  Bombă la Intact! Bianca Drăguşanu... interzisă de CNA!