„Asta ar însemna un soi de inflaţie, o devalorizare a funcţiei”

crin antonescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că liberalii nu vor accepta ca PC să desemneze un reprezentant în funcţia de vicepremier: „Asta ar însemna un soi de inflaţie, o devalorizare a funcţiei vicepremierului în acest guvern”.

Întrebat dacă se va opune propunerii lui Ponta de a exista un al patrulea vicepremier, Antonescu a răspuns: „Da, dar nu din cauza non-relaţiei mele cu domnul Dan Voiculescu, ci din cauza faptului că, şi dacă am fi fost cei mai buni prieteni de pe lume, acest lucru nu are nicio raţiune să fie făcut. Premierul a motivat nevoia de a avea câte un vicepremier de la fiecare partid pentru ca să discute cu dânşii la guvern decizii guvernamentale. Perfect de acord. Acest lucru se poate face cu preşedintele PC, Daniel Constantin, într-un comitet de cinci în care avem premierul, trei vicepremieri şi preşedintele celuilalt partid. Nu calitatea de vicepremier îţi conferă dreptul de a participa la această discuţie şi de a-ţi expune poziţia partidului tău”.

Antonescu a mai subliniat că nu e posibil ca Daniel Constantin să fie pe aceeaşi poziţie cu Klaus Iohannis. „Nu e un lucru de glumă, nu ne jucăm cu nasturi. Nu suntem fabrică de vicepremieri. Noi avem doi vicepremieri care reprezintă cele două partide majore, cu doi oameni puternici din punct de vedere politic, un al treilea, acceptat prin convenţie pentru că e preşedintele unui partid ceva mai real, mai serios decât PC. Nu are nicio explicaţie ca PC să ofere şi el un vicepremier. Asta ar însemna un soi de inflaţie, o devalorizare a funcţiei vicepremierului în acest guvern. Nu se poate ca noul Guvern să debuteze prin intrarea în funcţia de vicepremier de mână a lui Iohannis cu Daniel Constantin. Aşa ceva nu se poate”, a mai spus Antonescu.

Crin Antonescu  a vorbit, la emisiunea „Jocuri de putere”, de la Realitatea Tv, despre ce s-a întâmplat în disputele din USL pe tema restructurării Guvernului.

El a spus că acordul va fi finalizat în zilele următoare: „Ne-am întâlnit azi. Am fost foarte aproape de acel moment în care spuneam că acordul s-a încheiat. S-a întâmplat că nu am ajuns la capătul acestui acord. Anumite elemente din el nu fac încă obiectul consensului. Eu am convenit şi cu Ponta, şi cu cei care au participat la această discuţie, să nu intrăm, până nu încheiem această discuţie, în detaliile acestui acord. A rămas ca în zilele următoare să finalizăm acest acord, să fim de acord cu toţii şi să procedăm, probabil luni, la această reunire a Parlamentului şi la învestirea noului Guvern”.

În ce îl priveşte pe Klaus Iohannis, Crin Antonescu a spus că nu e un om venit să împuşte ocazii. Are timp să fie şi premier.

„Fenomenul Iohannis-primar este unul cu totul special, unic în România. De fiecare dată, e şi greu şi uşor să îl convingi pe Iohannis să intre într-un proiect de o asemenea anvergură. Urmăresc cu strângere de inimă toată discuţia publică în jurul lui Iohannis. Înţeleg că li se poate părea exagerată insistenţa noastră a liberalilor. Îi rog şi pe ei să înţeleagă că nu avem mulţi asemenea oameni, acum, aici, dispuşi să intre într-o zonă care de obicei foarte mulţi oameni de calitate, din păcate, o evită. De aceea nu aş vrea să ratăm, nu aş vrea să rateze Iohannis şi nu aş vrea să rateze viaţa politică românească o şansă. Nu e Mesia, dar poate fi un politician bun şi de succes. Iohannis construieşte la Sibiu de 16 ani şi se va despărţi foarte greu de Sibiu. Un om care, după 16 ani, nu renunţă uşor să plece de acolo de unde a făcut atâtea, nu e un om care construieşte de la o lună la alta, nu e un om venit să împuşte ocazii. Are timp Iohannis să fie şi premier şi, dacă vine vicepremier acum, bag mâna în foc că preocuparea lui va fi să fie un foarte bun ministru şi vicepremier. Iohannis este un om care atunci când a pornit într-un proiect, a plecat din el sau s-a retras când proiectul nu din cauza lui şi-a încetat existenţa”, a spus Antonescu.

Aseară, Victor Ponta a recunoscut că: „Nu am luat nicio decizie. Eu am propus formulă cu 4 vicepremieri”. El a declarat că a propus în şedinţa USL o variantă în care Klaus Iohannis este ministru de Interne şi vicepremier, urmând ca Guvernul să aibă patru vicepremieri – PSD, PC, PNL, UNPR. Premierul a precizat că nu s-a ajuns la un consens.

 

 

 

Citeste si...  Suspendarea lui Traian Băsescu, o armă cu două tăişuri.