Economic, Stiri

Creșterea consumului de ciocolată în Asia aruncă în aer prețul boabelor de cacao

Creșterea consumului de ciocolată în Asia va împinge prețul boabelor de cacao la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, deoarece firmele de specialitate caută să achiziționeze cantități mai mari pentru a face față cererii, estimează firma de cercetare Euromonitor International, transmite Bloomberg.

tableta_ciocolata_poza_poza_59976900

Boabele de cacao sunt procesate și transformate în pudră sau unt, utilizate ulterior în producția de ciocolată. O ofertă redusă de cacao înseamnă costuri mai mari pentru producătorii importanți, cum ar fi Lindt & Sprungli, Nestle, Barry Callebaut AG.

În timp ce în Asia, unde sunt aproximativ 3,7 miliarde de locuitori, crește cererea pentru ciocolată, piața va crește aproape dublu față de restul lumii în următorii patru ani, se arată în analiza Euromonitor International Ltd.

Barry Callebaut, cu sediul în Zurich și cel mai mare producător de ciocolată vrac din lume, și-a dublat capacitatea în Asia din 2009, după ce firmele Cargill și Archer-Daniels-Midland și-au construit fabrici de procesare a boabelor de cacao.

Majorarea cererii în Asia a contribuit la un avans semnificativ al prețului boabelor de cacao, ingredientul cheie al ciocolatei, care în 3 iulie a ajuns la New York la 3.149 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din august 2011.

Sporirea consumului pe piețele emergente, inclusiv China și India, ar putea face ca cererea de cacao să depășească producția, deficitul global fiind estimat la un milion de tone metrice până în 2020, estimează firma de cercetare Hardman & Co.

‘Pe termen lung, deficitul de cacao de calitate reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru întreaga noastră industrie’, a avertizat directorul general al Barry Callebaut, Juergen Steinemann.

Luni, la bursa ICE Futures US New York, prețul boabelor de cacao se situa la 3.083 dolari pe tonă, anul acest fiind înregistrat un avans de 14%.

Consumul de produse din ciocolată în regiunea Asia-Pacific a fost în medie de 200 de grame de persoană în 2013, dublu față de cantitatea consumată cu un deceniu în urmă, dar mai puțin decât în Orientul Mijlociu și Africa, conform datelor Euromonitor. Cererea a urcat cu 4,5%, cel mai rapid ritm de creștere din lume. Cea mai mare cantitate de ciocolată s-a consumat în Australia și Noua Zeelandă — 4,8 kilograme de persoană, pe locul doi fiind Europa Occidentală, cu 4,6 kilograme de persoană. Firma de cercetare prognozează că în acest an vânzările de ciocolată pe piața chineză vor crește cu 6,9% până la nivelul record de 193.100 tone, urmând a spori cu 6,6% în 2014.

blank