mmanimal

Nimic nu este pe gratis în pușcărie: vrei să vorbeşti cu familia, trebuie să dai în jur de 1.000 de euro, ţigări sau whisky. Nici oamenii încarcerați din fotbal nu au scăpat de astfel de practici: MM Stoica, Copos sau Gică Popescu au interacţionat cu pisica ”Pufoşilă”.

Miron Cozma (60 de ani) este un nume răsunător în lumea deţinuţilor, ştie tot ce mişcă şi se cunoaşte cu toţi liderii din penitenciare. Ne-a povestit că o parte din practicile de pe vremea lui s-au păstrat şi în ziua de azi. În penitenciar, dacă vrei să supraviețuiești, să ai un trai decent, trebuie să cotizezi, exact ca în viaţa de zi cu zi: “Oriunde te duci, sari cu darul, dacă nu cumva vrei să sari cu dosul!”.

Gardianul care venea cu pisica după el

“Ţigara este moneda de schimb în puşcărie, ar fi în stare unii dintre deţinuţi să-ţi dea în cap pentru o ţigară! Ca să ai telefon în puşcărie, trebuie să scoţi din buzunar peste 4.000 de lei, suma se împarte între «tramvai», adică cel care îşi riscă pielea prin puşcărie, şi «călător», cel care aduce obiectul”, spune fostul ”Luceafăr al Huilei”.

“Să vă povestesc una tare: aţi auzit de metoda «pisica»? Un gardian îşi lua pisica cu el la muncă, adică la pârnaie! Îi zicea «Pufoşilă». Încă de acasă, îi punea telefoane pe burtică, le lipea cu scoci, când ajungea la muncă nimeni nu bănuia nimic. Pisica se ţinea după el, misiunea era îndeplinită şi toata lumea era fericită”, continuă Miron. “Dar şi telefonul asta nu e pe viaţa, suma se dublează la o perioadă de timp. Vrei telefonul trebuie să plăteşti, îl vrei o zi, două, dai ţigari, whisky, pe care-l cumperi tot de la «băieţi», cu 500 de euro. În penitenciar se poate cumpăra orice cu ţigări, unii ar fi în stare să dea în cap pentru o pipă”, ne-a povestit, cu lux de amănunte, Miron Cozma.

Gigi Becali are alt regim
Cozma e de părere că nici oamenii de fotbal nu sunt scutiţi de astfel de practici: “Şi ei sunt oameni, dar pentru că sunt la puşcărie fac parte din mulţime, singurul care este privit ca un erou naţional e Gică Popescu, le-am zis celor pe care-i mai cunosc în puşcărie şi mă respectă să-l respecte şi pe el”.

Gigi Becali, aflat la Poarta Albă, are un alt regim faţă de oamenii din fotbal închişi la Rahova sau la Slobozia. Pentru că regimul este semideschis, beneficiază de telefon: “Gigi a beneficiat mereu de telefon, folosea fix-ul de pe coridorul penitenciarului, dar acum, de când iese la muncă, se bucură de telefon, stă în legătură cu familia, dar şi cu şefii de gardă de la Poarta Alba. Colegii de celulă, 19 la număr, beneficiază şi ei de lux, folosesc telefonul lui Gigi, pe care-l strigă jupânul sau şeful”.

Citeste si...
Gigi Becali, mesaj la IEŞIREA din PUŞCĂRIE