Actualitate, Featured

Coronavirusul, un subiect generos pentru crearea de fake news

Coronavirusul este fatal și poate fi prevenit prin menținerea gâtului umed” sau „nu se ating bancnotele, ele fiind primele mijloace de contaminare” sunt două dintre cele mai întâlnite fake-news-uri despre coronavirus în România. Autoritățile recomandă luarea informațiilor doar din surse oficiale.

Coronavirusul, un subiect generos pentru crearea de fake news

Una dintre ştirile false legate de coronavirus spune că virusul este fatal şi că metoda de prevenire este să îţi menţii gâtul umed, iar informarea falsă este atribuită Ministerului Sănătății.

„Este foarte grav şi fatal şi că nu mai există leac odată ce sunteţi infectat. Metoda de prevenire este să vă menţineţi gâtul umed, pentru că, dacă membrana din gât va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute”.

Un alt fake-news care circulă pe FB, chiar dacă acesta are mai mult parfum de glumă, este acela că virusul se va propaga şi la noi şi că primele mijloace de contaminare sunt bancnotele.

„Nu vreau să alarmez pe nimeni, dar în curând coronavirus se va propaga ireversibil şi la noi în România, primele mijloace de contagiune sunt bancnotele, nu le atingeţi, le luaţi cu mănuşi şi le puneţi într-un plic etanş, şi lăsaţi-l în faţa uşii casei. Mâine dimineaţă voi trece pentru colectare şi eliminare, o fac pentru sănătatea publică„, este una dintre postările de pe reţelele de socializare.

Un alt mesaj răspândit pe reţelele de socializare spune că oamenii trebuie să „bea apă caldă şi ceaiuri antigripale, să consume lămâi şi usturoi” pentru a scăpa de coronavirus.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că toate informaţiile legate de coronavirus trebuie luate de pe site-urile oficiale ale Ministerului Sănătăţii, cel al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică (GCS), transmis miercuri, Agenției MEDIAFAX, până în acest moment nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19.

 

blank