Actualitate, Featured

Coronavirusul, surclasat de alte 10 amenințări grave la adresa omenirii

Cercetătorii au realizat o listă cu 10 amenințări grave la adresa umanității, iar coronavirusul este cea mai mică problemă a noastră.

Amenințări grave la adresa omenirii
Oamenii de știință din Australia au realizat o listă cu 10 amenințări la adresa umanității, iar pandemia de coronavirus nu se află în acest clasament, semn că sunt alte probleme mult mai mari cu care specia umană se confruntă.

Au trecut patru luni din 2020, iar deja anul acesta a fost marcat de un risc catastrofic la nivel mondial. Seceta severă, incendiile la scară mare, plouarea, problemele cu apa curentă, toate acestea sunt consecințe ale schimbările climatice.

Chiar dacă toate acestea par a fi amenințări izolate, ele sunt bucăți dintr-un puzzle mai mare, notează site-ul Sciencealert.

Un raport intitulat “Supraviețuirea și Prosperitatea în Secolul 21”, publicat de Comisia pentru Viitorul Umanității, a realizat un top al celor mai mari amenințări posibile la adresa omenirii.

Problemele cele mai mari ale umanității
1.Declinul resurselor naturale, în special apa potabilă.

2. Colapsul ecosistemului și pierderea biodiversității.

3. Creșterea populației globale peste capacitatea planetei de a o susține.

4. Încălzirea globală și schimbările climatice provocate de omenire.

5. Poluarea chimică a atmosferei și a oceanelor.

6. Creșterea problemelor legate de alimentație, inclusiv cele legate de calitatea mâncării.

7. Armele nucleare și alte arme de distrugere în masă.

8. Pandemii cauzate de boli noi, netratabile.

9. Avântul tehnologiilor puternice, de necontrolat.

10. Eșecul în a înțelege și a acționa corespunzător în fața acestor riscuri.

Comisia pentru Viitorul Umanității a luat ființă anul trecut, în urma unor discuții cu specialiști de la Universitatea Națională Australia despre riscurile majore cu care se confruntă umanitatea, cum ar putea fi abordate și cum ar putea fi rezolvate.

Concluziile comisiei arată că abilitatea speciei umane de a provoca rău în masă s-a accelerat de la mijlocul secolului XX.

Riscurile sunt acum variate, la scară globală și complexe, spun specialiștii. Fiecare dintre cele enumerate mai sus reprezintă “un risc semnificativ la adresa civilizației”, sau ar putea duce chiar la dispariția speciei umane, fiind declarate “un risc existențial”.

Toate aceste riscuri sunt interconectate și provin ca urmare a unor cauze comune, ce trebuie să fie rezolvate în așa fel încât niciunul să nu se agraveze.

Acest lucru se traduce prin faptul că, în acest moment, luăm totul ca atare, inclusiv economia, alimentația, producția și deșeurile, viața comunitară și sistemele de guvernământ, însă acestea trebuie să treacă printr-un proces de reformare, atrag atenția cercetătorii.

Coronavirusul COVID-19, o lecție despre interconectare
Criza cauzată de coronavirus arată că toate aceste amenințări sunt interconectate.

Răspunsul la pandemia cauzată de Coronavirusul COVID-19 a avut implicații asupra schimbărilor climatice (prin reducerea poluării), a crescut nivelul discuțiilor despre inteligența artificială și folosirea datelor colectate (inclusiv recunoașterea facială) și schimbări în securitatea globală.

Nu este posbil să rezolvăm criza Coronavirusul COVID-19 fără ca celelalte riscuri să fie afectate într-un mod sau altul, mai cred oamenii de știință.

 

blank