Comisarul european Corina Crețu a declarat, joi, la București, că există riscul ca statele membre să se focuseze, ca și înainte de 2007, pe prelungirea perioadei de programare, ceea ce a făcut ca, la acea vreme, multe programe operaționale să fie pornite cu întârziere, iar rezultatele se văd acum.

corina-cretu-stefan-micsik

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu, a declarat, întrebată de extinderea cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013, că CE a luat notă de această cerere făcută de Slovacia, dar, momentan, Comisia Europeană face tot ceea ce depinde de ea „pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbție cât mai mare până la sfârșitul anului viitor, pentru că deocamdată legislația nu dă voie statelor membre să prelungească”.

„Comisia nu are un punct de vedere bine conturat, ia act de această solicitare. Această solicitare implică o dezbatere mai amplă pentru că implică probleme legale și, mai ales, bugetare și înseamnă schimbarea cadrului financiar multianual și a regulamentului, ceea ce înseamnă și antrenarea Parlamentului European în această solicitare. Dar sigur, așteptăm Consiliul din decembrie să vedem în ce măsură această solicitare va fi agreată de Consiliu, sigur Comisia se va conforma”, a precizat Corina Crețu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Comisarul pentru Politică Regională a explicat că există riscul de a se repeta situația anterioară lui 2007, când statele s-au concentrat pe extinderea perioadei și multe programe operaționale au pornit „cu întârziere”.

Citeste si...  Cum arăta de fapt valiza trimisă de Gigi Becali la Cluj