Blog, Continut Sponsorizat

Copilul care citeste = Adultul care gandeste

copil

Am citit recent expresia din titlu, insa in limba engleza si suna asa “A child who reads is an adult who thinks” si m-a impresionat puternic. Cred ca toti parintii isi doresc copii studiosi, care sa aiba note bune la scoala, sa fie curiosi de ce se intampla in societate, care sa citeasca si sa aiba o multime de idei si opinii. Probabil ca aceiasi parinti, care astazi isi doresc copii studiosi au fost candva copiii zglobii de ieri, care nu prea puneau nici ei mana pe carte.

Cred ca undeva gresim – abordam problema prea agresiv si nu le cultivam copiilor de mici placerea de a citi, ci mai degraba nevoia de a citi. Un copil presat mereu de vorba aspra a parintilor nu va citi cu drag; impins de la spate sa citeasca, copilul va ajunge chiar sa urasca cartile.

Click aici pentru numeroase carti cu povesti la preturi accesibile

In randurile de mai jos am pregatit o serie de sfaturi pentru parinti, care sunt sigura ca vor ajuta in deschiderea copiilor catre carte.

  • nu-l obliga sa citeasca! Dupa cum am mai spus, vei starni “reactii adverse” atat la adresa cartilor, cat si la adresa ta.

  • fa-ti timp sa ii citesti – acorda cateva minute zilnic acestei activitati, sau macar o data la cateva zile. Astfel, copilul va asocia cititul cu compania ta si va ajunge sa iubeasca aceasta indeletnicire.

  • Lasa-l sa isi aleaga el cartile – multi parinti sunt impotriva cartilor considerate “prea usoare” sau “de revista”. Eu consider ca orice ar citi, copilul isi va dezvolta un limbaj frumos, va deveni fluent in vorbire si curios de fire.

  • Mergeti impreuna la biblioteca si in librarii, dar nu il presa sa isi aleaga ceva. Cu siguranta o va face cu timpul, vazand ca tu, parintele si modelul lui, gasesti ceva interesant printre paginile unor carti.

  • Arata-ti interesul pentru tot ce citeste, insa nu obisnui sa il interoghezi. Discutati despre actiunea din carte, fara sa incerci sa il educi sau sa ii tii morala prin faptele personajelor. Copiilor trebuie sa le areti incredere – ei vor stii sa sustraga tot ce e bun dintr-o carte.

Acestea sunt doar cateva sfaturi la care m-am gandit acum, repede, dar sunt o multime de alte idei pe care poti sa le pui in aplicare. Nu uita: copilul care citeste este adultul care gandeste. Gasiti numeroase carti de povesti interesante si educative.

blank