Convorbirile jandarmilor din timpul protestului Diasporei din 10 august 2018 au fost desecretizate, după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, a dat un ultimatum care a expirat vineri seara. Sunt 250 de ore de convorbiri, din care 248 au legătură directă cu misiunea.

„Eu, inițial, le cerusem până vinerea trecută convorbirile jandarmilor din timpul protestului Diasporei din 10 august 2018 Le-am primit aseară”, a declarat ministrul afcerilor interne Marcel Vela.

„Partea bună e că am tras o concluzie clară și evidentă, că unii nu doreau să se desecretizeze aceste convorbiri. Jandarmii care au pus piedică la desecretizare, în perioada următoare vor da niște explicații administrative”.

Cele două ore de convorbiri care sunt încă secretizate, din totalul celor 250, „nu fac referiri importante pentru cursul evenimentelor din 10 august 2018”, a precizat ministrul de Interne care a adăugat că aceste ore „cuprind informații și detalii cu privire la alte instituții, dispozitive de forță sau informații care sunt, să spunem, secrete de serviciu legate de alte structuri” și, că pentru a fi și acestea desecretizate, „trebuie să luăm legătura și cu respectivele instituții”, a spus Marcel Vela.

Citeste si...  Ţăndărei a fost declarat oraş închis

„Cele 248 de ore desecretizate sunt concludente și luni dimineață vor fi înaintate DIICOT-ului”, a adăugat Vela.

Convorbirile desecretizate ale Jandarmeriei din timpul protestului de pe 10 august sunt, în acest moment, probe în dosar.

„Parchetul Militar a solicitat Jandarmeriei și Ministerului de Interne desecretizarea încă de acum mult timp și au fost refuzați. Am solicitat desecretizarea încă de la începutul mandatului meu, s-a tărăgănat până aseară. Așadar, putem trage o concluzie că cineva nu a dorit desecretizarea lor”, a spus Vela.

„Cei vinovați vor plăti. Jandarmeria merge, în continuare, cu altă imagine, cu alt comportament și altă organizare, pentru ca, în viitor, ceea ce s-a întâmplat pe 10 august să nu se mai întâmple niciodată în România”, a spus ministrul de Interne.