Social

Controverse uluitoare despre cea mai complicată dispariţie, Elodia Ghinescu

De ani de zile cazul dispariţiei avocatei Elodia Ghinescu atrage atenţia românilor, iar controversele nu încetează deşi soţul ei, poliţistul Cristian Cioacă, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru uciderea acesteia. Incertitudinile şi semnele de întrebare sunt alimentate de faptul că trupul Elodiei nu a fost găsit niciodată, ceea ce îi face pe mulţi să creadă că procurorii au omis piste importante.

elodia_33962900

Din rechizitoriul procurorilor reiese că Elodia Ghinescu nu are cum să mai fie în viaţă, chiar dacă cioacă susţine că ar trăi în străinătate, sub altă identitate. Anchetatorii spun că au căutat-o şi în gaură de şarpe şi că s-au luat în calcul toate pistele posibile, dar nu s-a dat peste niciun indiciu care să arate că avocata din Braşov ar mai fi în viaţă.

Pe de altă parte, nici trupul neînsufleţit nu a fost găsit, cu toate că anchetatorii au încercat să refacă traseul lui Cristian Cioacă din zilele dispariţiei, pentru a stabili unde ar fi putut ascunde cadavrul. Şi dacă procurorii nu au avut succes în căutările lor, nici detectivul particular angajat de familia Elodiei nu a avut mai multe sorţi de izbândă.

Există, însă, două variante pe care e posibil ca procurorii să le fi omis şi care au revenit sistematic în prim plan, fără a fi însă verificate.

O primă ipoteză neverificată este că în vara lui 2007, când a dispărut Elodia Ghinescu, Consiliul Judeţean Braşov alocase fonduri pentru extinderea Complexului de Agrement Tâmpa şi pentru reabilitarea Bastionului Postăvarilor. Deci, la data dispariţiei pe drumul spre Tâmpa se efectuau lucrări şi nu este exclus ca Elodia să zacă sub betonul turnat pe drumul spre Tâmpa. Nimeni nu a putut verifica, însă, această teorie, pentru că lucrările fuseseră deja finalizate în momentul începerii anchetei şi nimeni nu s-a gândit să demonteze drumul de câţiva kilometri de pe versantul Tâmpei. Totuşi, suspiciunile au fost alimentate de comportamentul lui Cristian Cioacă de după fiecare termen din proces sau după fiecare arestare. Persoane care au stat aproape de fostul poliţist în anii scurşi până la condamnare au putut observa că de fiecare dată când părea tulburat, Cioacă conducea pe Tâmpa, unde oprea şi, fără a ieşi din maşină, privea în gol, ascultând o melodie pe repeat şi plângând.

O altă variantă neexploatată suficient de anchetatori este aceea că Elodia Ghinescu ar fi fost ascunsă în casa tatălui lui Cristian Cioacă de la Uda, o localitate montană destul de greu accesibilă. Procurorii au stabilit, pe baza listingului telefonic al lui Cristian Cioacă, că acesta şi-a sunat tatăl pe 30 august dimineaţa, în ziua de după dipariţia Elodiei, în timp ce se îndrepta cu fiul său, Patrick, spre Piteşti, unde locuia mama sa. Cei doi au vorbit la telefon aproximativ 20 de minute, cu toate că la Uda, unde locuia tatăl său, semnalul telefonic era o problemă. Mai mult, în zilele ce au coincis cu dispariţia Elodiei, mai mulţi localnici din Uda spun că l-au văzut pe Cioacă în curtea tatălui său, cu toate că de obicei îi trecea foarte rar pragul. Sătenii au povestit că în acele zile din curtea familiei Cioacp s-au auzit zgomote şi că cei doi ar fi secat iazul peste care ar fi turnat apoi ciment. În ciuda suspiciunilor că Elodia s-ar afla tocmai sub cimentul turnat atunci în curtea tatălui lui Cioacă, procurorii nu au cerut mandat pentru a verifica această ipoteză care, după atâţia ani ridic încă semne de întrebare.

blank