USR și-a desemnat sâmbătă candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Președintele USR, Dan Barna a fost desemnat prezidențiabil, în timp ce, pe locul secund s-a situat senatorul USR, Mihai Goțiu. De la Congres nu au lipsit momentele amuzante. Delegații au votat dacă să urmărească meciul Simonei Halep și au stat cu ochii și pe ședința paralelă de la PLUS, unde s-a luat decizia ca până la finalizarea negocierilor să își desemneze propriul candidat la prezidențiale. Pe la Congres a trecut și fostul președinte, Nicușor Dan. Să își vadă foștii colegi și să-și facă lobby pentru o viitoare candidatură la Primăria Capitalei.

Congresul, exercițiu de imagine pentru Dan Barna
Președintele USR, Dan Barna a câștigat competiția internă fără prea multe emoții. A obținut 324 de voturi din totalul de 492. La Congresul USR momentele amuzante sau tinul lant. Delegații au votat dacă să urmărească meciul Simonei Halep și au stat cu ochii și pe ședința paralelă de la PLUS

Așa cum era de așteptat, Congresul a fost un prim exercițiu de imagine pentru Barna în lupta pentru Cotroceni. A fost încă de la începutul zilei în mijlocul atenției. A făcut poze cu delegații din filiale, a stat de vorba cu presa și a încercat să câștige simpatia colegilor prin discursul presărat cu trimiteri la filme de acțiune.

Acum, Barna așteaptă și decizia celor din PLUS, pentru a intra oficial în cursa prezidențială. La Congres, Barna a purtat pantofii norocoși, pe care ar trebui să îi poarte și peste două săptămâni, când Cioloș și colegii de partid, aleg soarta prezidențiabilului.

„Acum este momentul nostru! După toate lucrurile pe care am reuşit să le facem împreună în ultimii trei ani, sunt sigur că avem o şansă reală ca USR-PLUS să dea preşedintele. Şi ştiu că aveţi curajul să intrăm în această competiţie. Ştiu că avem voinţa să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României”, a spus Dan Barna, în discursul de candidat.

”Cred că ştiţi cu toţii secvenţa din Matrix când Neo trebuie să aleagă între pastila roşie şi cea albastră. Cea roşie îl aducea înapoi la viaţa de dinainte, în vreme ce pastila albastră îi deschidea ochii şi vedea lumea din jurul lui cum era cu adevărat. Cam aşa a fost şi la mine”, a continuat el.

Cu un ochi la PLUS. Cioloș câștigă timp pentru negociere
În același timp cu Congresul USR, partenerii de alianță s-au adunat în ședință. PLUS a decis să înceapă o competiție internă, asemănătoare cu cea din USR, pentru alegerea candidatului la prezidențiale și a unui eventual premier.

Dacian Cioloș a dat asigurări în conferința de presă că nu s-au blocat negocierile, însă vor și ei un prezidențiabil, care să fie ales, prin vot electronic, de toți membrii de partid.

În realitate, cei din USR se așteptau ca Cioloș să își anunțe astăzi susținerea pentru Barna, fără a mai desemna și PLUS propriul candidat. De asemenea, conform unor surse din USR, negocierile nu se îndreaptă deloc spre un deznodământ.

Echipa de negociere a celor din USR se află sub presiunea partidului, care încă trăiește cu frustrarea negocierilor de la europarlamentare. Există reproșuri în legătură cu organizarea celor din PLUS și cu faptul că oamenii care ar trebui să organizeze partidul s-au grăbit deja să plece consilieri la Bruxelles.

Citeste si...
Asta e tare! Ursuleţul de pluş, cel mai bun amant. Pluşofilia, face ravagii

Sunt nemulțumiri mari și în ceea ce privește împărțirea locurilor pentru alegerile locale, iar discuția despre parlamentare pare blocată după pretențiile celor din USR de a avea cu cel puțin 40 de parlamentari mai mult. „Am învățat din greșelile trecute, nu mai cedam așa de ușor”, spun surse din USR.

Acum, rămâne ca în urma discuțiilor dintre cele două partide să se ajungă la o înțelegere, astfel încât USR și PLUS să meargă în alegeri în tandem președinte-premier. Urmează două săptămâni de negocieri dure care nu garantează în acest moment candidatura comună a alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale din iarnă. Partidul lui Cioloș vede pretențiile USR ca pe o forțare, și atunci forțează și el. Surse din conducerea PLUS au explicat pentru Digi24.ro că pentru partidul lui Dacian Cioloș este esențial să obțină candidaturile pentru primăriile marilor orașe și pentru cea a Capitalei, primării pe care le vor și cei de la USR.

Voturile pentru Goțiu, voturi anti-Barna
Senatorul USR, Mihai Goțiu a obținut 134 de voturi, care, în mare parte sunt voturile celor care îl contestă pe Dan Barna în partid. În această tabără sunt mai mulți liderii în frunte cu deputații Stelian Ion, Cosette Chichirău, Cristian Seidler, Claudiu Prisnel sau proaspătul europarlamentar Cristian Ghinea.

De altfel, la Congresul din septembrie unde se va alege noua conducere a partidului, Stelian Ion ar putea fi contracandidatul lui Dan Barna. Acesta a spus pentru Digi24.ro că se gândește să candideze.

În tabăra anti Barna au existat nemulțumiri inclusiv în legătură cu modificarea statutului. Mărul discordiei, articolul prin care președintele USR urmează să fie ales cu votul tuturor membrilor.

„Nu e corect pentru fililale care au obținut rezulate bune. Acum filialele respective au un cuvânt mai greu de spus în alegerea președintelui.”, a declarat Stelian Ion. Contestat în interior, Dan Barna nu a avut emoții la vot, însă scorul obținut de Goțiu este unul neașteptat de bun pentru cei care nu văd în el profilul unui prezidențiabil, ci mai degrabă pe cel al unui activist de mediu. Inclusiv discursul său a fost despre asta.

Nicușor Dan a venit să își facă lobby pentru Primăria Capitalei
Fostul președinte USR, Nicușor Dan a venit să își vadă foștii colegi și să își facă lobby pentru o viitoare candidatură la primărie. În continuare, Dan este văzut bine de activul de partid care s-a înghesuit la poze și la strâns mâna. A spus că își dorește să candideze și să fie susținut de USR, chiar dacă nu mai este membru, dar și de celelalte partide de dreapta. Însă, poziția de primar al capitalei este vânată și de cei din PLUS, care speră ca în urma negocierilor să își impună candidatul la alegerile de anul viitor.

Candidații mici
Fără nicio șansă să adune voturi, ceilalți doi candidați, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu, au luat 5, respectiv 3 voturi.

Era de așteptat în condițiile în care nu obținuseră nici măcar votul propriilor filiale pentru a fi desemnați delegați la Congres, însă au avut și ei momentul lor de glorie, în care și-au susținut discursurile de pe scena Teatrului Național.