Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Companiile de stat căpuşite pe axa Videanu – Căpăţână – Băsescu

Marian Căpăţână, cărăuşul banilor lui Bercea Mondial către familia Băsescu a fost un protejat de regimului Boc – Băsescu – Udrea.
exclusiv-companiile-de-stat-capusite-pe-axa-videanu-capatana-basescu-18486941Informaţii recente arată că el nu era un simplu membru al PDL şi şeful unei organizaţii orăşeneşti, la Drăgăneşti Olt, postură din care a candidat pentru un loc de senator al României. Mai mult, el avea un rol esenţial în conexiunea comunităţilor de romi cu Palatul Cotroceni şi partidul de guvernământ. Imaginile îl arată alături de familia preşedintelui, iar faptele investigate de procurori dovedesc natura penală a acestor relaţii. Căpăţână era pivotul trimis să penetreze economia naţională având suportul guvernului condus de Emil Boc. Privatizarea societăţii AVERSA îl arată ca un jucător important într-un domeniu specializat. Cum a reuşit arestatul de astăzi să fie prosperul om de afaceri de ieri? Compania AVERSA a fost o mină de aur pentru favorizaţii regimului din care se hrăneau căpuşele trimise de miniştrii PDL. În anul 2010, ministrul Economiei Adriean Videanu l-a numit pe Marian Căpăţănă în Consiliul de Administraţiei al companiei de stat Uzina Termolectrică Midia, din Năvodari.
Videanu l-a numit pe Căpăţână la Termolectrica Midia
Marian Căpăţână a intrat în politică cu sufletul pentru preşedintele României, Traian Băsescu. Cel puţin aşa a declarat în 2009, când a fost numit şeful filialei PDL Drăgăneşti – Olt: “Am fost şi sunt un fan convins al lui Traian Băsescu”. Aşa şi-a câştigat notorietatea în sânul membrilor de partid, care l-au adoptat imediat. L-a adoptat şi Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, mai ales că avea experienţă în administrarea societăţilor private. Acum, amândoi au fost arestaţi pentru 30 de zile pentru că au luat 600.000 de euro de la Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a corupe Justiţia.
La doar câteva luni după ce a intrat în politică, mai exact pe 24 iunie 2010, ministrul Economiei Adriean Videanu a emis un ordin de ministru prin care Marian Adrian Căpăţână a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al societăţii Uzina Termoelectrică Midia S.A., care are ca obiect de activitate producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice şi termice. Cu o zi înainte de emiterea ordinului de numire de către Videanu, Marian Căpăţână a trimis pe fax-ul ministerului Economiei un CV prin care solicita un loc de muncă, deşi era asociat şi administrator al firmei Eurogrup Almar SRL. Locul de muncă vizat era undeva în cadrul ministerului Economiei, cel puţin aşa reiese din fax-ul trimis pe 23 iunie 2010, orele 11:21. Ulterior, Adriean Videanu a fost schimbat, în locul său fiind numit senatorul PDL, Ion Ariton. Acesta l-a susţinut în continuare pe Marian Căpăţână ca reprezentant al ministerului la Midia. Nici în guvernul Ungureanu nu au fost probleme pentru Căpăţână. Într-un final, a fost schimbat din Consiliul de Administraţie de abia în 30 septembrie 2012.
“De acţiune”
Potrivit CV-ului trimis de Marian Căpăţână ministrului Adriean Videanu, rezultă că în perioada 1985 -1989 a urmat cursurile Liceului “Electroputere” din Craiova, profilul electromecanic. În 1997, Căpăţână s-a înscris la Universitatea “Ovidius” din Constanţa – Facultatea de Utilaje şi Instalaţii Portuare, specializarea energomecanică. Experienţa profesională şi-o începe de abia în anul 2000, pe funcţia de administrator la firma Alfa & Beta, care avea ca obiect de activitate construcţiile metalice. Din 2005 a fost administrator la Eurogrup Almar SRL, care avea acelaşi obiect de activitate ca prima societate. Dar, cel mai bine stă la categoria “calităţi”. Din propria descrie rezultă că este om de acţiune, preocupat de perfecţionarea profesională şi soluţii inovatoare, educat şI civilizat. Tot în CV se laudă că a coordonat elaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte.

Contracte în numele PDL
Dar, ce a făcut Marian Căpăţână în timp ce era reprezentantul ministerului Economiei? Afaceri controversate pe spinarea statului! Prin firma Exprotur Trading SRL, controlată de Marian Căpăţână. Această societate a fost băgată la înaintare pe filiera Videanu – Căpăţână – Băsescu pentru a prelua compania de stat AVERSA S.A., din Bucureşti. Pentru început firma lui Căpăţână a preluat contractele de vânzare a pompelor către alte societăţii de stat, cu acordul tacit al Fiscului, condus pe atunci de Sorin Blejnar. Surse din cadrul societăţii AVERSA au precizat că firma lui Marian Căpăţână a fost recomandată de Mircea Băsescu pentru a intermedia preluarea contractelor. Astfel, pompele de la AVERSA erau vândute de firma lui Căpăţână către Terminal Oil, Complexului Energetic Rovinari şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin.
Întreprinzătorul Căpăţână a ajuns din patron angajat la stat
Societatea Uzina Termoelectrică Midia S.A. are ca obiect de activitate producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice şi termice, instalaţiile utilizate fiind specifice unităţilor energetice producătoare de energie electrică şi termică care funcţionează pe hidrocarburi. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2001, prin reorganizarea unor activităţi din cadrul Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice şi Termice “Termoelectrica” – S.A., prin desprinderea Centralei Electrice şi Termice Midia – Năvodari din cadrul Sucursalei Electrocentrale Constanţa. În prezent, Termoelectrica Midia are un patrimoniu de invidiat: un teren de 182690 mp, inclus în capitalul social de peste 67 de milioane de lei. 
Membru în Consiliul de Administraţie, Marian Căpăţână era mi tot timpul pe la Bucureşti, unde a încercat să privatizeze compania AVERSA, pe filieră politică. Pentru a-şi atinge scopul a înfiinţat firma Aversa Production & Co. Asociaţii acestei firme sunt: Exprotur Trading SRL ((90%) şI Marian Căpăţână (10%).

  1. “Marian Căpăţână a fost membru în Consiliul de Administraţie al societăţii în perioada 24.06.2010 – 30.09.2012. Numirea s-a făcut în Adunarea Generală a Acţionarilor, în baza unui mandat dat de ministru”. Departamentul pentru Energie
blank