Conform programului de lucru, publicat pe pagina de internet a Camerei Deputaților, parlamentarii au o zi plină în Ajunul de Crăciun. Programul de lucru prevede activitate în comisiile parlamentare de la ora 8:30 până la ora 18, cu o pauză de o oră, la prânz. În realitate, cei mai mulți parlamentari sunt plecați încă de săptămâna trecută în teritoriu, prezența la plenul reunit de luni, în care Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul de buget, fiind redusă.

Programul de lucru al Camerei Deputaților conform programului de lucru, publicat pe pagina de internet a Camerei Deputaților, parlamentarii au o zi plină în Ajunul de Crăciun. 

Pe programul comisiilor parlamentare figurează activitate în mai multe comisii de specialitate de la Camera Deputaților și Senat, printre care comisia pentru învățământ, comisia pentru drepturile omului, comisia de industrii sau comisia pentru administrație publică de la Senat.

La o privire atentă, activitatea în comisii se rezumă doar la „Studiu individual”, un tertip folosit de parlamentari pentru a-și justifica activitatea. „Studiul individual” presupune parcurgerea proiectelor de lege de fiecare parlamentar din comisie, fără a fi necesară prezența sa la lucrările comisiei respective. Cei mai mulți folosesc studiul individual pentru vacanțe prelungite.

Citeste si...  Bruxelles Comisia Europeană impune program de lucru redus ţărilor Uniuni Europene

Cât au muncit parlamentarii în 2019 și câți bani încasează
Programul normal de muncă al unui parlamentar începe luni după amiază și de cele mai multe ori se termină miercuri, puțin după prânz. Într-o săptămână, deputații și senatorii muncesc în medie 16 ore, în plen, comisii și la grupurile parlamentare.

Conform site-ului Camerei Deputaților, în 2019 parlamentarii au avut 72 de zile în care au fost programate ședințe de plen și alte 19 zile în care au participat la ședințele comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

Indemnizația unui parlamentar este de peste 10 000 de lei net, la care se adaugă până la 2000 de lei pentru funcțiile din Biroul Permanent. Aleșii mai primesc diurnă, bani pentru cazare și transport, dar și bani pentru acoperirea cheltuielilor pentru birourile parlamentare.