Featured, Politic

Comisia Iordache începe azi modificarea Codurilor penale. Cele trei motivaţii ale lui Dragnea: „Îmi mai dă cineva anii pierduţi?”

Comisia Iordache începe astăzi debaterile pe proiectele de legi de modificare ale Codurilor Penale, în care au fost menţinute o serie din prevederile cotroversate, unele reclamate a fi cu dedicaţie pentru liderii Coaliţiei cu probleme penale.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a negat vehement ideea că o modificare a Codurilor penale ce urmează să fie dezbătută în Comisia Iordache ar fi cu dedicaţie, în condiţiile în care prevede că, în cazul în care unul din judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze motivarea, cauza se repune pe rol pentru a fi soluţionată de un alt complet de judecată. este cazul Dosarului Referendumul în care şeful PSD a fost condamnat. 

„Şi acum cred că pot să fac, nu ştiu dacă o să fac. Am auzit şi eu că această prevedere este făcută pentru mine. Nu putem să stăm în continuare în această situaţie în care să ajungem să nu mai luăm în seamă nici măcar deciziile CEDO, care a dat dreptate unui cetăţean sloven? Toate deciziile CEDO sunt obligatorii şi pentru România, nu numai pentru alte ţări. Îmi mai dă cineva anii pierduţi, ceea ce am pierdut din cauza acestui proces politic?”, a declarat Liviu Dragnea,a preşedintele PSD, la Piteşti.

„Nu mă interesează foarte mult acest articol. Am spus de la început, sunt trei motivaţii pentru modificarea acestor coduri: obligativitatea de a transpune directiva privind nevinovăţia, obligativitatea privind deciziile CCR şi CEDO”, a mai afirmat Dragnea. 

Cât priveşte abuzul în serviciu a cărui redefinire nu apare în proiectele de modifiare, şeful PSD a spus că Florin Iordache l-a informat că şi această chetiune va fi discutată de Comisia parlamentară. 

Una dintre prevederile cuprinse în propunerile de modificare a codurilor penale prevede că, în cazul în care unul din judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze motivarea, cauza se repune pe rol pentru a fi soluţionată de un alt complet de judecată.

„Dacă vreunul dintre judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze hotărârea, cauza se repune pe rol în vederea soluţionării de un alt complet de judecată. Când împiedicarea priveşte pe grefier, hotărârea se va semna de grefierul- şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea”, se arată la punctul 11 al proiectului de lege privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. 

blank