Actualitate

Comisia Europeană: lucrătorii detaşaţi, acelaşi salariu ca localnicii

Ar fi cu putință ca lucrătorii români, angajați într-o societate, în țara noastră, atunci când sunt detașați în alte țări din Uniune, să lucreze, să primească același salariu ca lucrătorii de același nivel din societatea unde se duc. În acest moment, astfel de lucrători primesc salariul minim din ţara gazdă. Comisia Europeană a propus marţi ca lucrătorii care sunt angajaţi într-un stat membru UE şi sunt trimişi să lucreze temporar într-un alt stat membru de către angajatorul lor să primească acelaşi salariu ca şi muncitorii din ţara gazdă.

Potrivit Comisiei, în perioada 2010-2014, numărul detaşărilor a crescut cu aproape 45%. În 2014, aproximativ 1,9 milioane de lucrători europeni au fost detaşaţi în alte state membre.

„De acum înainte, toate normele privind salarizarea care se aplică în general lucrătorilor locali vor trebui să se aplice şi lucrătorilor detaşaţi. Salarizarea nu va include numai salariul minim, ci şi alte elemente, cum ar fi primele sau indemnizaţiile, după caz. Statelor membre li se va solicita să specifice în mod transparent diferitele componente ale salarizării practicate pe teritoriul lor. Normele stabilite prin lege sau prin convenţiile colective de aplicare generală devin obligatorii pentru lucrătorii detaşaţi în toate sectoarele economice. De asemenea, propunerea oferă statelor membre posibilitatea de a le impune subcontractanţilor să acorde lucrătorilor lor acelaşi salariu ca principalul contractant”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Executivul comunitar susţine că majorarea salariilor tuturor lucrătorilor detaşaţi până la nivelul lucrătorilor locali va duce la eliminarea aşa-numitului ‘dumping social’, sau concurenţă incorectă.

Potrivit datelor Eurostat din anul 2014, costul mediu orar cu mâna de lucru pentru angajator era de 40,30 euro în Danemarca şi 39,10 euro în Belgia dar doar 3,80 euro în Bulgaria şi 4,60 euro în România. Pentru a deveni lege, propunerea Comisiei Europene trebuie să fie sprijinită de guvernele statelor membre UE precum şi de Parlamentul European.

blank