Actualitate, Featured

Comisia Europeană. In ultimii 5 ani în România s-a inregistrat o veritabilă explozie a deficitului bugetar

Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv în cazul României, Executivul European adoptând un raport privind depăşirea valorii de 3%, iar în următoarele două săptămâni Comitetul Economic şi Financiar va formula un aviz cu privire la acest raport.

Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv în cazul României, după ce deficitul pe 2019 a fost calculat la 3,9%.

„Raportul urmăreşte adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depăşeşte valoarea de referinţă de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 şi 2021”, a anunţat Comisia.

În document, se arată că „din 2016, România urmăreşte o politică fiscală expansivă bazată pe reduceri de impozite şi creşteri ale cheltuielilor curente. Deficitul structural, conform previziunilor de iarnă ale Comisiei 2020 (extins cu variabile fiscale), este estimat a fi crescut de la 0,2% din PIB în 2015 la 3,9% în 2019. Începând cu primăvara anului 2017, Consiliul a emis recomandări bianuale în cadrul procedurii de deficit excesiv la care România nu a răspuns cu acţiuni eficiente, ci prin abateri semnificative, în mod repetat, de la calea de ajustare recomandată”.

România a depăşit deficitul bugetar în 2019, iar în 2020 este programată o nouă creştere a deficitului peste pragul de 3%, la 3,6%.

Ministrului demis al Finanțelor, Florin Cîțu, spune că vina aparţine PSD.

„Aceste informaţii erau deja ştiute şi nu s-a făcut nimic. Avertismentele date timp de trei ani de zile au fost ignorate de Guvernul PSD (…) Raportul arată clar cum a distrus PSD economia României în trei ani de zile. Dacă Guvernul PSD ar fi luat măsuri din 2017, nu am fi fost în această situaţie”, a afirmat ministrul.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu a precizat dezechilibrele macroeconimice erau cunoscute de anul trecut.

„Raportul arată clar că intrăm pe o traiectorie de disciplină fiscală. Noi ne ţinem de această traiectorie”, a precizat ministrul demis.

Florin Cîţu a explicat că măsurile luate în vederea scăderii deficitului sunt atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli.

„Să vedem dacă şi pe simplificarea Codului Fiscal. Facem o evaluare a Codului Fiscal în acest moment”, a anunţat ministrul demis al Finanţelor.

Cîţu a mai anunţat că o decizie de la Comisia Europeană va fi luată cel mai devreme în martie, iar până atunci Ministerul de Finanţe va trimite observaţiile sale Comisiei.

„Comisia şi-ar fi dorit să revenim sub 3% în 2022. O ajustare mai devreme ar însemna un şoc negativ”, a mai precizat Cîţu.

blank