Comisia Europeană s-a concentrat pe șase dintre ele, inclusiv Germania și Belgia, unde restricțiile suplimentare privind circulația includ interzicerea
Featured, International

Comisia Europeană a solicitat relaxarea restricţiilor la frontierele mai multor state UE

Comisia Europeană a solicitat, marți, Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Ungariei și Suediei să relaxeze restricțiile impuse în mod unilateral la granițe în vederea combaterii răspândirii noilor variante de COVID. Cele șase state au 10 zile pentru a justifica restricțiile impunse, despre care comisarul pentru justiție Didier Reynders a spus că „au mers prea departe”

Cerinţa vine în contextul în care restricţiile impuse la granite au afectat circulația mărfurilor și riscă să închidă părți ale frontierei franco-germane, relatează Reuters.

Comisarul pentru justiție Didier Reynders: „Au mers prea departe”
Comisia Europeană a solicitat, marți, Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Ungariei și Suediei să relaxeze restricțiile impuse în mod unilateral la granițe în vederea combaterii răspândirii noilor variante de COVID.

Cele șase state au 10 zile pentru a justifica restricțiile impunse, despre care comisarul pentru justiție Didier Reynders a spus că „au mers prea departe”

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că blocul riscă „fragmentarea și perturbarea liberei circulații și a lanțurilor de aprovizionare – lucru la care am asistat din nou în ultimele săptămâni”.

Liderii statelor UE urmează să discute joi și vineri provocările legate de sănătate, călătorii și frontiere.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a solicitat „standarde comune pentru călătorii și transportul de mărfuri în interiorul UE pentru a asigura funcționarea pieței unice”.

Într-un răspuns diferit față de răspândirea mutațiilor mai contagioase a coronavirusului, nouă țări din UE au restabilit controalele la frontieră în ceea ce este în mod normal o zonă liberă de călătorie.

Comisia Europeană s-a concentrat pe șase dintre ele, inclusiv Germania și Belgia, unde restricțiile suplimentare privind circulația includ interzicerea completă a călătoriilor neesențiale în și din afara țării.

Executivul cu sediul la Bruxelles a declarat că impunerea unei carantine este eficientă în descurajarea călătoriilor de agrement, iar lucrătorii din transporturi ar trebui să fie scutiți de carantină sau de testare.

Dar Michael Roth, ministrul german pentru Europa, a apărat acțiunile Berlinului.

„Aceste măsuri pun evident presiuni masive în regiunile de graniţă,… dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat el.

Președintele francez Emmanuel Macron spune că granițele interne dintre țările UE ar trebui să rămână deschise și s-a ciocnit cu Germania anul trecut după ce Berlinul a închis frontierele în timpul primului val de pandemie.

Germania își propune acum să evite măsurile stricte de frontieră care erau în vigoare în 2020, au declarat surse din Berlin, în timp ce Republica Cehă a solicitat ajutorul UE pentru a ușura controalele la frontierele germane.

Țările din sud, precum Spania, speră că pașapoartele de vaccinare ar putea revigora industria turismului în această vară, permițând oamenilor să călătorească mai liber.
uniunea europeana, UE, restricţii, granite, COVID 19

blank