Prima reacție din Guvernul Dăncilă după ce Comisia Europeană a luat poziție împotriva diminuării cuantumului alocațiilor copiilor rezidenților români în funcție de nivelul de trai din țara de proveniență a acestora.

Comisia Europeană a reacționat, luni, după ce în Austria a decis diminuarea alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat, arătând că aceștia trebuie să primească ”aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, ”Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria și analizează legislația din perspectiva compatibilității cu legislația UE”.

”Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislația europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”, precizează executivul european într-un răspuns furnizat CaleaEuropeană.ro.

Citeste si...  Ce constatări a avut Băsescu când a ieşit la cumpărături!

Comisia Europeană mai arată că această situație este valabilă de mai multe decenii și a fost confirmată inclusiv de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar executivul european consideră că mobilitatea trebuie să se bazeze pe reguli clare și corecte.

„Salut poziția Comisiei Europene pe cazul indexarii alocațiilor pentru copiii rezidenților romani din Austria”, a scris pe Facebook ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.