Klaus Iohannis a ajuns președintele României. A trecut deja de jumătatea mandatului și lucrurile de la început s-au cam uitat. Pentru publicul larg, pentru că în culise abia acum încep să se plătească cu adevărat polițele pentru ”jocurile murdare” din trecut, scrie stiripesurse.ro.

A fost o mare bătălie atunci pentru blocarea candidaturii lui Klaus Iohannis. O altă bătălie a fost câțiva ani mai devreme pentru compromiterea unui alt important personaj de azi. Ambele mișcări au fost dejucate și abia azi aflăm ceea ce atunci doar se bănuia – o parte a serviciilor au vrut reeditarea ”Sufrageriei lui Oprea” la o scară mai mare și au dat greș.

În 2009 au reușit reimpunerea la limită  lui Traian Băsescu în fruntea statului. În 2014 au vrut să aibă toate frâiele puterii. Mulți își mai aduc și acum aminte cum redacțiile erau asaltate de informații pe surse cu arhitectura inevitabilă a puterii după ce un anumit candidat va fi deja câștigat. Șeful de atunci al SRI urma să devină premier, vicepremierul urma să preia SRI-ul, iar toți ceilalți pioni de pe tablă urmau să joace roluri active în noul stat preluat cu forța.

O mână nevăzută le-a stricat jocurile. Klaus Iohannis a ajuns președinte în ciuda calculelor, iar Eduard Hellvig a preluat SRI-ul. ”Jucătorii” care făuriseră planul de capturare a statului au fost rând pe rând eliminați.

Dar care au fost faptele. Puțini își mai aduc aminte de insistența cu care instituții ale statului român au efectuat un adevărat asalt asupra lui Klaus Iohannis și Eduard Hellvig. Azi aflăm pe surse că în fapt a fost o acțiune coordonată și planificată de compromitere a celor doi. Dezvălurile au fost făcute în cadrul Comisiei parlamentare de control a Serviciului Român de Informații (SRI). S-au spus multe și se vor spune și mai multe în viitor. Ce va face însă Comisia cu informațiile?

Citeste si...
Țiriac, iesire nervoasă. Vezi ce l-a scos din minți

Ironia sorții face ca activitatea intensă a Comisiei să fi avut inițial o altă țintă, doar că între timp dezvăluirile înclină balanța în favoarea actualului președinte. În fapt care a fost ”adevăratul stat paralel”, o sintagmă foarte dragă unora. Surpriza va fi să se descopere că ”statul paralel” nu e chiar acolo unde este căutat sau unde s-a pus a fi căutat, ci chiar în propria ogradă.

Așa că ceasul atașat de bombă ticăie. Nu ar mira pe nimeni dacă s-ar afla că operațiuni ale serviciilor au fost comandate pentru execuția unor persoane private fără nici o legătură cu siguranța națională. Dacă s-ar afla că serviciile erau împărțite în baronate la dispoziția privată a unor șefi vremelnici… sau chiar că ”statul paralel” e format chiar din cei care public îl critică.

Prin aceste lentile ar trebui văzute recentele zbateri din PSD, neputința cronică a PNL, zdrobirea USR și puzderia de comisii parlamentare de anchetă. Încă lucrurile nu pot fi spuse în clar pentru a nu pune în pericol operațiuni în derulare, dar surprizele viitoare vor trimite pe mulți acolo unde le e locul.