Politic, Stiri

Comisarul european pentru extindere, despre perspectiva de aderare a Republica Moldova la UE

Perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va creşte odată cu implementarea Acordului de Asociere, iar procesul depinde direct de efectuarea reformelor în mai multe domenii, a declarat comisarul European pentru Politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere Johannes Hahn, citat de Mediafax.

comisarul-european-pentru-extindere-despre-perspectiva-de-aderare-a-republica-moldova-la-ue-282778
   
Comisarul european, aflat joi într-o vizită la Chişinău, a fost întrebat de presă despre şansele de aderare a Republicii Moldova la UE.
   
„Acordul de Asociere şi cel de Liber schimb reprezintă un prim pas în acest proces, unul destul de important pentru apropierea de Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere, sunt necesare reforme noi. Trebuie pregătită economia pentru o cooperare mai puternică. Trebuie să facem un pas după altul. Desigur depinde de viteza cu care ţara face reformele”, a declarat Johannes Hahn, citat de Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.
   
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va da rezultate doar după ce autorităţile de la Chişinău vor implementa reforme. Pentru a atrage investiţii străine, Republica Moldova trebuie să elimine corupţia şi să reformeze sistemul justiţiei, a mai afirmat Johannes Hahn.
   
Comisarul a reconfirmat sprijinul instituţiilor europene pentru implementarea reformelor în Republica Moldova. „Sunt lucruri asupra cărora trebuie să lucrăm împreună. Uniunea Europeană aşteaptă noi realizări în reformele-cheie care trebuie făcute în Republica Moldova. Sunt aici pentru a reconfirma sprijinul Uniunii Europene pentru cetăţenii Republicii Moldova. Implementarea acordului de asociere va aduce beneficii tuturor locuitorilor din RM, este vorba despre bunăstare şi satisfacţie. Vorbim de reforme de succes, vecini liniştiţi, cu care să fim în relaţii bune. Acesta este unul din cele mai mari interese ale Uniunii Europene”, a precizat el.
   
La rândul său, premierul moldovean Iurie Leancă a menţionat că Republica Moldova urmează să parcurgă un lung drum de reforme, înainte de a depune cerere de aderare la UE, astfel ca răspunsul Bruxelles-ului să fie unul pozitiv.
   
„Cei care aud anumite date, trebuie să ţină cont că acest obiectiv este mai mult de a mobiliza, de a angaja cetăţenii moldoveni şi instituţiile statului în acest proces de modernizare. Doar din momentul în care ţara intră pe o altă orbită în calitate de ţară-candidat, de atunci se schimbă logica, comportamentul în relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles. Trebuie să transpunem în viaţă reformele pentru a avea cât mai multe argumente să mergem la Bruxelles, să depunem cererea şi să auzim un răspuns pozitiv atât din partea Comisiei Europene, cât şi din partea ţărilor europene”, a menţionat Iurie Leancă.
   
Anterior, premierul a declarat că Republica Moldova ar putea depune cererea pentru a obţine statut de candidat al Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2015.
   
Johannes Hahn a semnat, joi, împreună cu premierul Iurie Leancă, Memorandumul de înţelegere privind suportul oferit Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017, în baza căruia Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un ajutor de 410 milioane de euro până în 2017 pentru implementarea reformelor de modernizare. De asemenea, a fost semnat şi un acord de finanţare pentru susţinerea implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care prevede acordarea unei asistenţe de 30 de milioane de euro, bani care vor fi utilizaţi pentru a ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să înţeleagă beneficiile şi oportunităţile pe care le aduce Acordul de Asociere cu UE, inclusiv posibilitatea de a creşte accesul pe piaţa UE.
   
„Banii vor fi acordaţi în funcţie de viteza de implementare a reformelor. Guvernul de la Chişinău se angajează ca reformele să fie mult mai coerente, astfel ca cetăţenii să simtă beneficii. Domeniile de reformare vizează agricultura, dezvoltarea rurală, reforma administraţiei publice, reforma poliţiei şi managementul frontierei. Acordarea acestui sprijin arată cine sunt adevăraţii prieteni ai Republicii Moldova, cine de fapt ne doreşte binele”, a declarat premierul Iurie Leancă.
   
Reforma justiţiei şi combaterea corupţiei este una prioritară pentru Comisia Europeană, a adăugat şeful guvernului de la Chişinău. „Comisia atribuie un rol absolut prioritar în combaterea corupţiei şi pregătirea premiselor, astfel ca lupta cu flagelul corupţiei să fie sistemică şi eficientă. UE ne oferă 60 de milioane de euro donaţie pentru a reuşi în realizarea acestui obiectiv. Azi am discutat ce facem acum şi ce va face Republica Moldova după alegeri. Am convenit să creăm un grup comun de experţi ca să ştim exact cum interacţionăm pe acest subiect după alegeri”, a mai spus Leancă.

blank