“Au pus sub semnul întrebării credibilitatea extinderii UE”

 comisarul european fule

Statele membre ale Uniunii Europene şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere şi, mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea acestui proces, a declarat joi comisarul european pentru extindere Stefan Fule, într-un interviu pentru EurActiv Cehia.

Întrebat ce schimbări au avut loc în procesul de extindere a UE în ultimii cinci ani, Stefan Fule a remarcat că atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere.

“Mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare asupra statelor membre”, a declarat el.

Comisarul european a mai spus că “cea mai mare provocare a fost recâştigarea credibilităţii pierdute a procesului de extindere”.

“Ne determină să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată funcţionează”, a adăugat Stefan Fule.

Comisarul Fule a remarcat că, înainte ca el să înceapă să lucreze pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar de a bloca extinderea. “Acum au peste o sută de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim în niciun fel procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi să monitorizeze calitatea bună a nivelului de pregătire a ţărilor candidate”, a mai explicat Stefan Fule.

Citeste si...  MOMENTUL ZERO din UE.