Codrin Ștefănescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ”este absolut aberant modul în care și-a motivat Iohannis refuzul de a numi miniștrii”, afirmând că este ”la mintea cocoșului” că propunerile premierului îndeplineau condițiile legale.

”E absolut aberant modul în care și-a motivat Klaus Werner Iohannis refuzul de a numi miniștrii propuși de premier. Sincer, eu așteptam argumente solide în justificarea acestui refuz, argumente care nu există. În același timp, România aștepta o mai mare responsabilitate vis-a-vis de Guvern privind completarea componenței acestuia într-un moment în care a preluat președinția Consiliului UE. Este absolut aberant, în același timp, modul în care a justificat refuzul său politic pentru aceste nominalizări pe motiv că documentația de la Guvern nu a precizat că cei propuși îndeplinesc articolul 2 din legea 90, ceea ce este la mintea cocoșului, pentru că nu poți propune membri în cabinet care nu îndeplinesc aceste condiții. PSD va menține propunerile, iar guvernul va da un răspuns în conformitate cu legile în vigoare și deciziile CCR”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu.

Codrin Stefanescu : PSD isi mentine propunerile de ministri :

Președintele Klaus Iohannis a motivat joi de ce a respins cele patru propuneri ale premierului Dăncilă. Este vorba despre Ilan Laufer, Mircea Draghici și Olguța Vasilescu-la două ministere, în cazul celei din urmă fiind invocată lipsa de expertiză.

Prima scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă arată că: „Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ați propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcții a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova. În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”.

Articolul 105, invocat de președinte face referire la incompatibilităţi, mai precis: „(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.

Citeste si...
Cum a răspuns Dragnea la atacul lui Codrin Ștefănescu

Codrin Stefanescu : PSD isi mentine propunerile de ministri :

(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică”.

Cât privește propunerea în persoana Liei Olguța Vasilescu la Transporturi, se arată că: „persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”.

„Față de aceste motive, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, am decis să resping propunerile de numire în funcțiile respective”, se arată în prima scrisoare transmisă vineri premierului.

A doua scrisoare face referire la respingerea propunerilor de la Transporturi- Mircea Drăghici și Dezvoltare- Lia Olguța Vasilescu.

„Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”.

Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României Art. 2 prevede:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”

Art. 4. prevede:

(1) Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu:

a) exercitarea altei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de deputat sau de senator;

b) exercitarea unei funcții de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizațiilor cu scop comercial;

c) exercitarea de acte de comerț, cu excepția vânzării sau cumpărării de acțiuni ori alte titluri de valoare;

d) exercitarea funcției de administrator ori de cenzor la societățile comerciale sau de reprezentant al statului în adunările generale ale unor asemenea societăți ori de membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor naționale și societăților naționale;

e) exercitarea unei funcții publice în serviciul unei organizații străine, cu excepția acelor funcții prevăzute în acordurile și convențiile la care România este parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.