Actualitate, Stiri

COD RUTIER: Motivul banal pentru care şoferii riscă amenzi de 5000 de lei.

Şoferii care transportă autostopişti ar putea fi amendaţi cu 5000 lei. Noile reguli fac parte dintr-un proiect propus de Ministerul Transporturilor.

autostop_34667100

COD RUTIER: Soferii care iau in masina persoane care fac autostopul ar putea fi sanctionati cu amenda de pana la 5000 lei, se precizeaza intr-un proiect de ordonanta lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor. Acelasi document a mai fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor in decembrie 2013, insa nici pana acum nu a fost aprobat.

Potrivit unui proiect de ordonanta pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor, transportarea autostopistilor ar putea fi sanctionata cu amenda.

Mai exact, persoanele fizice sau juridice care efectueaza transport public de persoane cu un autoturism, iar acel transport nu este realizat in regim de taxi sau in regim de inchiriere de catre transportatori autorizati, ar putea fi sanctionate cu o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 5.000 lei.

„Autostopul” sau „Ia-mă nene”, o metodă de transport des practicată în România, va fi interzisă prin lege, fiind considerată, potrivit unui proiect de OUG, o „practică ilicită care determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere”.

Potrivit Proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Transportului, transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor „afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate și mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfășurate de către persoane fizice și juridice”.

Prin urmare, persoanele fizice sau cele juridice nu vor mai putea realiza transport public de persoane cu un autoturism dacă nu respectă prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

În prezent, în legislaţia românească nu prevede dispoziţii pentru sancționarea respectivelor fapte care să descurajeze aceste practici ilicite în activitătile de transport rutier de persoane.

Iniţiatorii proiectului consideră că situaţia actuală reclamă o intervenţie imediată pentru:

– întărirea şi perfecţionarea instrumentelor legale de combatere a activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, inclusiv prin stabilirea unei sancțiuni contravenţionale având un puternic caracter disuasiv, de natură a face intervenţia organelor abilitate mai eficientă;

– eliminarea acelor practici în transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, care afectează siguranţa circulaţiei rutiere;

– garantarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane.

Ce amenzi rişti dacă iei călători la ocazie

Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea articolului 55 din Legea 38/ 2013, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei „efectuarea de transport public de persoane cu autoturism de către persoanele fizice sau juridice fără respectarea prevederilor art. 7 (din Legea 38/2013). Articolul 7 din aceeaşi lege spune că „Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi”.

blank