Actualitate, Stiri

COD ROSU de inundatii in 6 judete din tara.

Pericolul de inundatii persista in sud-vestul tarii. Avem cod rosu pe rauri din judetele Timis, Gorj, Valcea, dar si din Dolj, Mehedinti si Caras-Severin.

Update ora 21:00: Va reamintim, codul rosu este in continuare in vigoare pana vineri, la ora 21:00, pentru raurile din urmatoarele bazine hidrografice: Bega superioara amonte Faget, Timis superior si afluentii mici ai Timisului din bazinul mijlociu si inferior, Barzava, Moravita, Caras, Nera (judetele Caras Severin si Timis), Cerna (judetele Gorj si Caras Severin), Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Lotru (judetul Valcea).
Scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, precum si viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce si in alte bazine hidrografice mici din judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Valcea.

O suta de familii din Gataia judetul Timis au fost evacute de pompieri, in aceasta dupa-amiaza. Oamenii speriati au fost adapostiti intr-un liceu. In zona ploua fara incetare de miercuri-noapte. Au cazut o suta de litri de apa pe metrul patrat, iar apele care s-au strans de pe versanti au umflat paraiele. Spre dimineata, puhoaiele au navalit salbatic pe strazi si au intrat in gospodarii. Aceasta batranica este speriata si neputincioasa.
In Timis, Arges, Valcea, Olt, Teleorman si Caras-Severin hidrologii au emis cod rosu de inundatii. Raurile Barzava, Nera si Caras au iesit din matca si au inghitit sute de gospodarii in Caras-Severin. Pompierii voluntari care mergeau la interventie, au ramas captivi in mijlocul apelor. Disperati, s-au urcat pe capota unui camionului si au cerut si ei ajutor.
La Berzovia, acest barbat a ajuns in pragul disperarii. Sotia lui, grav bolnava si tintuita la pat nu poate fugi . De numai o saptamana a iesit din spital. In total 7 localitati sunt inundate doar in judetul Caras-Severin.
Imagini cumplite la barajul Bradisor
Un lac de acumulare de pe raul Lotru poarta dovada dezastrului din ultimele zile. Zeci de bucati din ceea ce altadata erau casele oamenilor au fost luate de ape si purtate pe parcursul a zeci de kilometri.
In mijlocul acestor ramasite, un acoperis ce a ramas aproape intreg completeaza intr-un mod inspaimantator tabloul dramatic al perioadei in care Romania a fost sub cod rosu.

Apele Romane: Pe raul Lotru nu s-au inregistrat de 50 de ani debite atat de mari
„Joi, inca de la 06:00 a fost instituit cod rosu pe raul Lotru. Directoul regional de la Apele Romane a declarat ca de 50 de ani nu s-au inregistrat debite atat de mari. Raul a inundat mai mult gospodorii. Din fericire nu e vorba inca de case luate de ape. Apa raului s-a apropiat de DN7A. Circulatia nu este inca restrictionata. Ramane de vazut ce se intampla in amonte la cele trei baraje ale hidroelectrica unde exista devarsari controlate. Cei de la Apele Romane au adus cateva utilaje la unul dintre baraje deoarce raul incepuse sa sfarame malul. Incearca astfel sa previna un dezastru similar cu ce s-a intampla miercuri, la Vladesti, in Valcea” a relatat Paul Angelescu, corespondent ProTV.

Apele Romane: Raul Cernovat din Caras-Severin, cu 1,5m peste cota de pericol, pana vineri dimineata

Apele Romane avertizeaza ca in intervalul joi, ora 15.00 – vineri, ora 6.00, pe raul Cernovat din Caras-Severin, cota de pericol va fi depasita cu 1,5 metri, urmand sa se atinga un debit maxim de 70 de metri cubi pe secunda, potrivit prognozei hidrologilor. „Ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore, estimate pe baza informatiilor radar si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele, INHGA prognozeaza ca pe raul Cernovat la s.h. Comoriste in judetul Caras-Severin, peste o ora (ora 13.00) cota de pericol va fi depasita cu 1 m, cu un debit maxim de 50 mc/s. In intervalul 31.07.2014, ora 15.00 – 1.08.2014, ora 6.00, va fi atins un debit maxim de 70 mc/s si va creste la 1,5 m peste cota de pericol”, se precizeaza intr-un comunicat.

De asemenea, hidrologii avertizeaza ca in bazinele hidrografice Moravita si Barzava, din judetul Timis, tendinta raurilor este in crestere pana joi la ora 21.00.Raul Cernovat si cele din bazinele hidrografice Moravita si Barzava se afla joi, pana la 21.00, sub cod rosu de inundatii, potrivit unor avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Codul rosu inseamna risc de viituri majore care necesita masuri deosebite de protectie a oamenilor si bunurilor, impune restrictii la folosirea podurilor si cailor rutiere, precum si luarea unor masuri deosebite in exploatarea constructiilor hidrotehnice.”Populatia trebuie sa stie ca instituirea unui astfel de cod inseamna risc iminent de inundatii, cu producere de inundatii cu efecte locale”, mai precizeaza Apele Romane. Hidrologii mai precizeaza ca si in unele bazine hidrografice din judetele Mehedinti si Dolj, tendinta raurilor va fi in crestere incepand de joi dupa-amiaza. Pe raurile din bazinul hidrografic Lotru, dar si pe raul Vedea si afluentul sau Cotmeana, tendinta raurilor va fi in scadere pana vineri la 14.00.

Valcea: Batranul din Stroesti disparut marti dupa ce ar fi fost luat de viitura a fost gasit mort
Batranul in varsta de 71 de ani din localitatea valceana Stroesti, dat disparut marti dimineata si despre care se presupunea ca a fost luat de o viitura, a fost gasit mort, joi dimineata, la sapte kilometri de localitate, relateaza Mediafax. Barbatul de 71 de ani din Stroesti, dat disparut in urma cu trei zile, a fost gasit mort la sapte kilometri de localitate, joi dimineata, in dreptul localitatii Copaceni. Trupul neinsufletit al batranului a fost gasit de una dintre cele 12 echipe formate din angajati ai structurilor MAI, care au actionat pentru cautarea barbatului. Autoritatile din Valcea au fost anuntate, marti dimineata, despre disparitia batranului si au inceput cautarile, desi nimeni nu-l vazuse pe barbat luat de ape.

O a doua persoana este data disparuta de marti dupa-amiaza si este cautata de autoritati in judetul Valcea. Este vorba despre un barbat in varsta de 40 de ani, din localitatea Stoenesti, pe care localnicii l-au vazut in timp ce era luat de o viitura. Initial, autoritatile anuntasera ca barbatul disparut are 38 de ani, insa dupa verificari au stabilit ca acesta are 40 de ani. Barbatul este in continuare cautat de echipe mixte formate din angajati ai Ministerului de Interne, pe teren la Stroesti si Stoenesti aflandu-se si cei doi adjuncti ai sefului Inspectoratului de Politie Judetean Valcea.
Inundatii in sapte localitati si o linie ferata blocata de ape, in judetul Caras-Severin
Sapte localitati din judetul Caras-Severin sunt inundate, in timp ce o linie ferata privata pe traseul Oravita – Timisoara este blocata de ape, iar pe DN 58B Resita – Timisoara se circula cu dificultate, soseaua fiind acoperita de apa, conform Mediafax. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Semenic” din judetul Caras-Severin, Ancuta Balint, a declarat, joi, ca au fost semnalate inundatii in sapte localitati, iar in comunele Secaleni si Tigvaniul Mic apa a intrat inclusiv in casele oamenilor. Aceste localitati se afla in bazinul raului Barzava.”Avem sapte localitati inundate in judetul Caras-Severin, dar situatia cea mai grava este in Secaseni si Tigvaniul Mic. In aceste doua localitati, apa a intrat in case si la fata locului intervin pompierii militari. In restul localitatilor intervin voluntarii. Nu avem oameni evacuati, nu este cazul deocamdata”, a declarat Ancuta Balint.

Potrivit sursei citate, circulatia feroviara este intrerupta pe ruta Oravita – Timisoara, un tren aflandu-se in camp, insa in el nu sunt calatori.”Este o linie privata de cale ferata pe ruta Oravita – Timisoara. Trenul s-a oprit in camp, nu mai poate inainta deoarece linia ferata este inundata. Din fericire nu sunt calatori in tren”, a spus Ancuta Balint.Ea a adaugat ca, pe DN 58B, drumul care leaga Resita de Timisoara, se circula cu dificultate, deoarece in unele locuri este apa pe sosea.

Timis: Un drum judetean si patru case din Gataia au fost inundate, patru familii fiind evacuate

Patru case din orasul Gataia, judetul Timis, au fost inundate, joi, dupa ce raul Barzava s-a revarsat, iar familiile care locuiau acolo au fost evacuate, in timp ce un drum judetean a fost inundat, circulatia find blocata, relateaza Mediafax.Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Banat”, Sindia Vlaia, a declarat, joi, ca raul Barzava, care trece prin orasul Gataia, s-a revarsat, iar patru case au fost inundate, persoanele care locuiau acolo fiind evacuate.

De asemenea, un drum judetean care leaga localitatile Rovinita Mare – Percosova si Gataia a fost inundat, circulatia fiind blocata.Cele patru familii evacuate s-au adapostit la vecini.De asemenea, au fost mobilizati jandarmii si voluntari care au scos animalele din gospodariile aflate in vecinatatea albiei raului Barzava.Si in localitatea Moravita din judetul Timis, pe unde trece raul Moravita, primarul a solicitat ajutorul pompierilor, pentru a preveni inundatiile. „Avem cod rosu hidrologic pe raurile Barzava si Moravita. Colegii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta «Banat» actioneaza alaturi de Jandarmerie si membrii serviciilor de voluntari din zonele afectate. Primarul din Moravita a solicitat punerea in functiune a sistemului de pompe de desecare de pe raul Moravita pentru a preveni inundarea localitatii”, a declarat Sindia Vlaia.

Teleorman: Interventii la inundatii in sapte comune si zeci de persoane evacuate miercuri noapte

Zeci de ofiteri si subofiteri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si din cadrul Jandarmeriei au continuat sa intervina, miercuri noapte, in judetul Teleorman, unde s-au produs noi inundatii, la Rosiorii de Vede 35 de persoane fiind evacuate preventiv din zona inundabila a raului Vedea.
Potrivit celui mai recent bilant dat publicitatii joi de ISU Teleorman, joi dimineata, 14 localitati ale acestui judet sunt in continuare afectate de inundatii, fiind vorba despre comunele Tatarastii de Sus, Tatarastii de Jos, Trivalea Mosteni, Silistea Gumesti, Didesti, Beuca, Ciolanesti, Necsesti, Dracsenei, Talpa, Vartoape, Olteni, Galateni si Bragadiru, transmite Mediafax.

Conform informatiilor ISU Teleorman, desi in zona orasului Rosiorii de Vede nu s-au inregistrat pagube materiale din cauza inundatiilor, autoritatile au luat decizia de a evacua, in noaptea de miercuri spre joi, 35 de persoane care locuiesc in case situate in zona inundabila a raului Vedea, pentru care este instituit cod portocaliu. Dintre cei evacuati, sapte adulti si sase copii, care nu au avut rude la care sa se mute au fost cazati in Adapostul Temporar din municipiul Rosiorii de Vede, acestea urmand sa se reintoarca la locuintele lor in cursul zilei de joi.

In noaptea de miercuri spre joi, zeci de ofiteri si subofiteri de la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta si de la Jandarmerie au continuat sa intervina cu motopompe, autospeciale si o barca pentru evacuarea apei si limitarea efectelor inundatiilor in localitatile Ciolanesti, Bragadiru, Tatarastii de Sus,Vartoape si Smardioasa. In ajutorul pompierilor din Teleorman au intervenit colegii acestora de la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta Bucuresti si Ialomita, dupa ce cu o zi in urma si pompierii din Calarasi actionasera la Teleorman.

De asemenea, zeci de jandarmi au actionat in noaptea de miercuri spre joi in localitatile teleormanene Cervenia si Contesti si ele afectate de inundatii. Potrivit rapoartelor operative primite de la Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta, situatia totala a pagubelor produse de inundatii arata ca joi dimineata sunt inundate 25 de case, 1.438 hectare de teren arabil, 440 de curti, 216 anexe gospodaresti, 762 hectare de pasuni si fanete, 46 hectare de paduri si peste 26 de kilometri de drumuri judetene si comunale. Potrivit avertizarii transmise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, miercuri la ora 18.30, s-a ridicat avertizarea cod rosu si s-a instituit cod portocaliu pentru raul Vedea.

Preotii, indemnati de Arhiepiscopia Ramnicului sa se roage pentru oprirea ploilor

Arhiepiscopia Ramnicului indeamna preotii ca joi, la ora 12.00, sa „inalte rugaciuni pentru contenirea ploilor”. Totodata, in parohiile din Arhiepiscopia Ramnicului a inceput o colecta de strangere de bunuri de produse neperisabile (conserve, ulei, orez, zahar, faina), apa imbuteliata, produse de igiena si imbracaminte, care vor fi distribuite familiilor din mediile afectate, prin preotii parohi.
Cod rosu de inundatii in judetele Timis si Caras-Severin pana la ora 21:00
Raul Cernovat din judetul Caras-Severin se afla joi, pana la ora 21.00, sub cod rosu de inundatii, conform unei alte avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). „Ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore, estimate pe baza informatiilor radar si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de pericol pe raul Cernovat, afluent al Carasului din judetul Caras-Severin”, se arata in avertizare.Potrivit hidrologilor, in urmatoarele ore se pot produce astfel de fenomene si pe alti afluenti ai Carasului.

INHGA a emis anterior o avertizare cod rosu valabila, tot pana la 21.00, in judetul Timis, pe raurile din bazinele Moravita si Barzava. Tot joi, mai multe rauri din judetele Caras-Severin si Timis se afla sub cod portocaliu de inundatii. Una dintre avertizari, valabila pana la ora 14.00, vizeaza raurile mici din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, bazinul inferior al Timisului, Barzava si Moravita din judetul Timis. Tot sub cod portocaliu se afla, pana la ora 15.00, raurile mici din bazinele hidrografice Caras, Cerna si bazinul superior al Timisului din judetul Caras-Severin, conform unei alte avertizari. Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod rosu de inundatii in judetele Arges, Valcea, Olt si Teleorman, valabila pana vineri dupa-amiaza.

blank