Românii care călătoresc în aceste zile în Portugalia, Spania sau Croaţia sunt avertizaţi că urmează o perioadă de caniculă, cu temperaturi extreme. Ministerul Afacerilor Externe publică numere de telefon şi site-uri utile pentru românii care au probleme în aceste ţări

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, joi, o serie de atenţionări de călătorie pentru Portugalia, ţară în care a fost declarată stare de alertă şi cod roşu de caniculă în Lisabona şi Setúbal, avertizând că au fost instituite coduri de caniculă atât în Spania, cât şi în Croaţia.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Portugheză că Institutul Mării şi Atmosferei (IPMA) a extins avertizarea de COD ROŞU de caniculă până în data de 5 august 2018, pentru Braganca, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre, Braga şi a instituit un COD ROŞU pentru Lisabona şi Setúbal. Celelalte districte se află sub avertisment de cod portocaliu. Ca urmare a prognozării caniculei extreme şi a riscului mare de incendii forestiere, Guvernul a declarat, preventiv, stare de alertă pentru intervalul 2-6 august 2018″, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

 la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Portugheză: +351.213.968.812+351.213.979.982+351.213.966.463+351.213.960.866, apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de
permanenţă
. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Lisabona: +351.927.411.628. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginir de Internet http://lisabona.mae.ro  sau a paginii de Facebook a Ambasadei României în Republica Portugheză şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ”Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”. O atenţionarea de călătorie a fost lansată de MAE şi pentru Spania, unde Agenţia Meteorologică de Stat a emis o avertizare de temperaturi ridicate pentru perioada 2 – 4 august 2018, respectiv, COD ROŞU în Comunitatea Autonomă Extremadura şi cod portocaliu în Comunitatea Autonomă Andaluzia, provinciile Sevilla, Córdoba, Jaén şi Huelva.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe recomandă românilor care tranzitează sau vor să călătorească în zonele menţionate să consulte site-urile locale, oferind şi numere de telefon la care cetăţenii români pot cere asistenţă.

„Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34.954.233.243+34.954.230.947,+34.954.624.053+34.954.624.070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular al României la Sevilla: +34.648.212.169. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet Meteoalarm sau Consulatul general al României la Sevilla şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă„, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”, completează Ministerul de Externe în documentul de presă.

Citeste si...  20 iulie, ziua în care Grecia rămâne fără niciun ban

u în ultimul rând, sub cod de caniculă se află şi Croaţia, MAE avertizând că prognozele meteorologice pentru perioada 2-6 august 2018 indică o creştere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a determinat emiterea unui COD ROŞUde caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emis şi un cod portocaliu pentru regiunea Zagreb”.

MAE mai atenţionează că este posibil să crească timpul de aşteptare la punctele de frontieră, precum şi la punctele de taxare pentru circulaţia pe autostradă, în contextul codului de caniculă instituit.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea următoarelor pagini de Internet: Automobil Clubul CroatiaServiciul Croat de Meteorologie şi HidrologieCompania Naţională Croată de Căi FerateAutoritatea Portuară Croată şi Agenţia Croată de Aviaţie Civilă. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Croaţia: +38.514.677.660 sau +38.514.610.009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii României la Zagreb: +38.598.414.341„, completează sursa citată.

Reprezentanţii MAE oferă detalii despre site-urile pe care le pot accesa românii unde pot găsi informaţii şi sfaturi de călătărie.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet a Ambasadei României la Zagreb şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.”