Administrația Națională de Meteorologie a lansat o nouă informare meteo pentru vânt intens și precipitații mixte, valabilă pentru întreaga țară.

Prima avertizare a intrat în vigoare sâmbătă 28 octombrie, la ora 13:00 și este valabilă până duminică, 29 octombrie, ora 10:00. Fenomene vizate: intensificări temporare ale vântului, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare la munte.

În intervalul menționat, la munte, îndeosebi la altitudini de peste 1600 m, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 65…70 km/h, iar pe creste 80…90 km/h și se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Intensificări temporare ale vântului cu viteze cuprinse în general între 45 și 55 km/h vor fi local și în restul zonelor, cu precădere în sud-vestul și în nord-vestul teritoriului.

A doua avertizare întrtă în vigoare duminică, 29 octombrie, ora 10:00 până luni, 30 octombrie, ora 23:00. Fenomene vizate: vânt intens, disconfort termic; precipitații mixte în nord, nord-vest și centru. Zone afectate: toată țara.

Citeste si...  COD GALBEN de VÂNT în Bucureşti şi în alte judeţe din ţară

În intervalul menționat, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 și 70 km/h și local 75…85 km/h. Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.

În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte.

În paralel, o avertizare cod portocaliu va intra în vigoare tot pentru intervalul. 29 octombrie, ora 10:00 – 30 octombrie, ora 23:00. Fenomene vizate: vânt tare, ninsori viscolite, strat consistent de zăpadă;

Duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar pe creste 100…120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă.