În Călăraşi toate drumurile sunt blocate, iar în Constanţa sunt câteva localităţi izolate

drum_inzapezit

Traficul rutier este întrerupt în continuare, joi dimineaţă, din cauza condiţiilor meteo, pe A2, A3, A4, informează Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Toate drumurile din judeţul Călăraşi, închise, miercuri după-amiază, odată cu instituirea codului roşu, sunt în continuare blocate, joi dimineaţă, zeci de persoane rămase înzăpezite petrecându-şi noaptea în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi sau în case ale localnicilor.

Toate drumurile din judeţul Călăraşi, închise, miercuri după-amiază, odată cu instituirea codului roşu, sunt în continuare blocate, joi dimineaţă, zeci de persoane rămase înzăpezite petrecându-şi noaptea în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi sau în case ale localnicilor.

Prefectul de Călăraşi, George Iacob, a declarat, joi dimineaţă, că toate drumurile din judeţ sunt închise în continuare, aproximativ o sută de utilaje acţionând pentru deszăpezire.

Zeci de persoane care au rămas înzăpezite au petrecut noaptea în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi, în localităţi precum Lehliu, Dragoş Vodă, Dragalina sau Borcea. Oamenii au primit ceai cald, imobilele în care au fost cazaţi sunt încălzite, a precizat prefectul.

În noaptea de miercuri spre joi, mai multe utilaje au intervenit pentru a deszăpezi un drum din apropierea localităţii Dragoş Vodă, unde câteva TIR-uri au rămas blocate.

„În apropiere de localitatea Dragoş Vodă s-a format un dop şi a fost nevoie de intervenţia mai multor utilaje pentru a putea asigura accesul rutier. Câteva TIR-uri au rămas pe drum, şoferilor li s-a propus să fie preluaţi şi duşi în adăposturi încălzite puse la dispoziţie de autorităţi, dar au refuzat, spunând că au căldură, au maşini performante şi preferă să rămână acolo”, a afirmat prefectul George Iacob.

Acesta nu a putut preciza cate autotrenurile au rămas pe drumuri, însă a spus că „numărul este semnificativ”. „Nu cred că sunt 15 TIR-uri la ora aceasta rămase pe drumuri. În general, şoferii au ieşit cu maşinile de pe şosele şi au intrat în localităţi”, a mai afirmat prefectul.

El nu a putut estima când vor fi redeschise traficului drumurile din judeţ. „Nu pot aprecia acum o oră la care drumurile vor fi redeschise. În unele zone stratul de zăpadă este consistent. Pot să că spun că s-a lucrat toată noaptea pentru deszăpezire, se lucrează în continuare, dar nu pot promite acum o oră pentru a reda circulaţia în condiţii de siguranţă”, a adăugat prefectul.

Potrivit acestuia, în acest judeţ nu există localităţi nealimentate cu energie electrică sau apă.

Autorităţile au intervenit în judeţul Constanţa, de la instituirea codului roşu, pentru salvarea a peste 200 de persoane blocate în zăpadă şi pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în zeci de cazuri, iar joi dimineaţă sunt izolate 13 localităţi, toate drumurile fiind închise în continuare.

Potrivit datelor furnizate de Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, în ultimele 12 ore au fost salvate din zăpadă 206 persoane, iar 36 de persoane au fost asistate medical.

Astfel, în urma blocării drumurilor, primăriile Corbu şi Deleni au acţionat pentru evacuarea şi adăpostirea a 91, respectiv 40 de persoane surprinse în trafic. De asemenea, 42 de autoturisme sunt rămase pe carosabil, 30 în zona Lumina – Tariverde şi 12 în zona Hârşova, ocupanţii acestora fiind cazaţi în adăposturi.

În cursul nopţii, două utilaje de la Drumurile Judeţene Constanţa au deblocat tronsonul Săcele – Corbu din DJ 226, salvând trei oameni pe care i-au luat în cabina unui unimog şi tractând un autoturism în care se aflau alte patru persoane, până în localitatea Corbu. Totodată, a fost scos din zăpadă şi un autobuz cu 30 de persoane.

O altă autospecială şenilată a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa s-a deplasat pe DN 22, de unde a salvat 48 de persoane din zona Palazu Mic – Gura Dobrogei, care se erau înzăpezite în 30 de turisme şi un microbuz. Toţi au fost transportaţi la cel mai apropiat loc în care puteau fi adăpostiţi. O freză a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa a acţionat pe DN 2A, între Hîrşova şi Hanul Morilor pentru deblocarea a două autoturisme rămase în zăpadă şi salvarea a trei persoane care se aflau în aceste maşini. După finalizarea misiunii, utilajul a deszăpezit şi o autospecială a ENEL blocată în zăpadă la circa un kilometru de Hîrşova. În timp ce se deplasau spre DN 22 pentru a sprijini utilajele la deszăpezire, forţele Brigăzii 9 Mărăşeşti şi ale Regimentului de Apărare Antiaeriană Medgidia, respectiv un tanc, două camioane 6×6, un autotractor şi 20 de militari au salvat cinci persoane din zona Nazarcea şi alte două autoturisme rămase pe DN 2A, în apropiere de bifurcaţia de la Lumina.

Totodată, de la instituirea codului roşu, s-a intervenit şi pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în mai multe cazuri. Astfel, de la Independenţa a fost preluat un pacient cu o autospecială şenilată care l-a predat unei ambulanţe în localitatea Amzacea, ulterior fiind transportat la Spitalul de Urgenţă Constanţa. O ambulanţă de la Mangalia, însoţită de o freză, s-a deplasat în localitatea Arsa, de unde a preluat un pacient cardiac şi l-a transportat la Spitalul Mangalia. Acelaşi echipaj însoţit de utilaj de deszăpezire a fost şi la Limanu, de unde a preluat un copil cu laringită şi un cardiac şi i-a transportat tot la Spitalul Mangalia.

Un copil în vârstă de doi ani şi o lună care necesita asistenţă medicală de urgenţă a fost dus, miercuri seară, la Centrul de Permanenţă Cogealac. În urma evaluării medicale s-a stabilit că micuţul avea saturaţia în oxigen foarte mică, de 80 la sută, şi tahicardie. Conform sursei citate, cadrele medicale ale centrului au consultat, telefonic, un medic pediatru din Constanţa pentru a fi siguri că diagnosticul şi tratamentul stabilit pentru copil sunt corecte. Tehnologia de care dispune Centrul de Permanenţă Cogealac a permis efectuarea printr-un sistem similar celui de telemedicină a unui EKG online, care a fost interpretat de un specialist cardiolog din Bucureşti. Acesta din urmă a stabilit că băiatul poate rămâne la Cogealac întrucât este în siguranţă şi primeşte îngrijirile medicale de care are nevoie.

De asemenea, un sugar de şapte luni cu o infecţie a căilor respiratorii a fost luat din localitatea Canlia de un echipaj medical care a reuşit să ajungă la acesta numai cu ajutorul şenilatei de la Drumuri Judeţene. O altă ambulanţă însoţită de un utilaj de deszăpezire s-a deplasat în localitatea Nisipari, la o gravidă cu sarcina la termen, pe care au preluat-o şi au transportat-o la Spitalul din Medgidia.

Un alt echipaj medical a fost să salveze o persoană cardiacă din oraşul Hârşova şi, din cauza drumurilor impracticabile, echipajul s-a deplasat pe jos până la domiciliul pacientului. Între localităţile Năvodari şi Corbu, un pacient cu fractură la un picior a fost preluat de Poliţia locală din Corbu şi au făcut joncţiune cu ambulanţa în apropiere de oraşul Năvodari, pe DJ 226. Un echipaj mixt format din ambulanţă şi utilaj de deszăpezire s-a deplasat în localitatea Cuza Vodă pentru a prelua un pacient cu lipotimie şi l-a transportat la Spitalul Medgidia, iar un alt echipaj a mers în localitatea Remus Opreanu, pentru a prelua un pacient cu plăgi muşcate de câini, acesta fiiind transportat la Spitalul Medgidia.

În această dimineaţă, în judeţul Constanţa sunt izolate 13 localităţi – Topalu, Capidava, Ghindăreşti, Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu, Dunărea, Casian, Cogealac, Tariverde, Rîmnicu de Jos, Rîmnicu de Sus şi Gura Dobrogei, în timp ce nouă localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică, iar la Vâlcele avariile la reţeau de energie electrică au afectat şi alimentarea cu apă potabilă.

Din cauza vântului foarte puternic, sunt în continuare închise toate porturile de la Marea Neagră, precum şi Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.

În plus, drumurile naţionale, judeţene şi cele comunale din judeţul Constanţa continuă să fie închise, măsura fiind luată miercuri seară, începând cu ora 17.00, prin ordin al prefectului judeţului .

Citeste si...  Dosarul semafoarelor accesate ilegal, clasat de DIICOT